Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvoreno pismo Obersnela Riječanima: Podvala drugog referendumskog pitanja

15.05.2018.

16:21

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je sugrađanima otvoreno pismo u povodu prikupljanja potpisa inicijative "Narod odlučuje" za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Organizatorima je u Rijeci odobreno 26 lokacija, uz naplatu zauzeća javne površine po redovnom cjeniku.

Inicijativi "Narod odlučuje" je Grad Rijeka odobrio 26 od tražene 41 lokacije za prikupljanje potpisa. Ističu da nisu uskratili odobrenje za sve tražene lokacije zato što "...prvo referendumsko pitanje o promjeni izbornog sustava sadrži prijedlog o kojem se u demokratskom društvu može i treba raspravljati."

Otvorenim pismom gradonačelnik Vojko Obersnel nastoji skrenuti pažnju: "... na podvalu koja leži u ovom izjašnjavanju - u drugom referendumskom pitanju zbog kojeg vas ujedno pozivam da ovoj inicijativi svoj potpis uskratite", stoji u pismu.

Gradonačelnik podsjeća da inicijativa traži da se predstavnicima nacionalnih manjima u Saboru uskrati pravo glasanja o povjerenju Vladi i Proračunu: "Ako itko, onda Rijeka - može i treba pokazati koliko su ovakve podvale krajnje konzervativnih nazadnih struja u hrvatskom društvu, neprihvatljive, zle, i koliko se nalaze izvan svakog smisla demokratskih načela koja živimo i želimo živjeti", piše Obersnel.

Obersnel smatra da se u suštini inicijative krije agresivni obračun s pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj: "Zato nemojmo potpisati zahtjev za takvim referendumom i ne dopustimo da se trguje, kalkulira i manipulira postojećim pravima nacionalnih manjina", poziva riječki gradonačelnik. 

Otvoreno pismo, u cijelosti, pročitajte u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.