Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Ovakav teritorijalni ustroj pomogao je suzbiti širenje koronavirusa!"

21.04.2020.

10:37

Autor: Nenad Lučić

Gorski kotar na Google Earthu (screenshot)

Gorski kotar na Google Earthu (screenshot)

Foto: - / -

Mjere ograničenja kretanja aktualizirale su rasprave o teritorijalnom ustroju Hrvatske i smanjivanju broja županija, gradova i općina. U fokusu su se našle i općine s tisuću i manje stanovnika, no je li se za mišljenje pitalo one koji u takvim lokalnim samoupravama žive i rade?

Brod Moravice i Lokve u Gorskom kotaru su brojem stanovnika najmanje općine u Primorsko-goranskoj županiji. Njihovi načelnici Dragutin Crnković i Toni Štimac nisu skloni promjeni postojećeg teritorijalnog ustroja Hrvatske 

"Razmišljanja o promjeni postojećeg ustroja potiču ljudi koji očito nikada nisu bili ni u jednoj općini Gorskog kotara", uvjeren je Crnković. "Općina Brod Moravice je ogroman prostor, koja na 64 kilometra kvadratna ima 38 naselja. Koja bi to veća općina, ako se njoj pripoje Brod Moravice, bila spremna servisirati godišnje potrebe u iznosu od 3 milijuna kuna?", pita se općinski načelnik

Ukidanje općina ima smisla, ako su one neodržive, a u Gorskom kotaru su sve općine financijski održive, tvrdi načelnik Lokvi Toni Štimac, i dodaje kako moramo biti svjesni da na području Hrvatske ima i onih lokalnih samouprava koje nemaju dovoljno ni za vlastite plaće.

"Mišljenja sam da je teritorijalni ustroj gradova i općina u Gorskom kotaru dobar te da je upravo ova teritorijalna podjela Hrvatske bila od pomoći pri suzbijanju širenja pandemije koronavirusa", kaže Štimac. Poslušajte izjave: 

Crnković i Štimac o teritorijalnom ustroju, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.