Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ovog vikenda u Rijeci 3. Porto etno festival svjetske glazbe i gastronomije

03.09.2019.

13:05

Autor: Hina / Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Na trećem po redu Porto Etno festivalu u Rijeci, od 6. do 8. rujna, nastupit će world music bendovi svjetskog glasa, a svoju gastronomiju će predstaviti predstavnici više od 20 nacionalnih manjina, najavili su organizatori.

Središnje glazbeno ime, kako je na konferenciji za novinare najavio voditelj glazbenog dijela programa festivala Zoran Majstorović, romski je puhački sastav Boban Marković orkestar, koji su svjetsku slavu stekli još ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, surađujući s Emirom Kusturicom na njegovim filomovima. Nastupaju na koncertima i festivalima širom svijeta. Uz njih, nastupit će ugledna češka violinistica Iva Bittova te turski bend BaBa ZuLa, pariški elektro duo Acid Arab, riječki zbor Putokazi uz pratnju Porto Etno orkestra, grupa Cinkuši i drugi. Koncerti će se održavati na Trgu Riječke rezolucije i u HNK Ivana pl. Zajca.

Voditeljica gastronomskog programa Srđana Jevtić najavila je da će 6. i 7. rujna na Trgu 128. brigade HV pripadnici nacionalnih manjina koji žive u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji pripremati jela svojih kuhinja a građani će ih moći kušati po popularnim cijenama. Sudjelovat će članovi brojnijih i aktivnijih nacionalnih manjina, poput talijanske, srpske, slovenske, albanske, mađarske, bošnjačke ili makedonske, ali i egzotičnijih kao što su oni iz Indije, Trinidada i Tobaga ili Madagaskara.

U petak će bit proglašeni i dobitnici nagrada na natječaju za najbolji zaboravljeni recept, na kojem su mogli sudjelovati građani sa svojim prijedlozima. Kuhari Jadran hotela će spremiti jela po tri najbolje ocijenjena recepta.
Član žirija, slavni kuhar Stevo Karapandža, ustvrdio je da je Portno Etno važna manifestacija, jer se neka nacija može upoznati i preko svojih jela i nacionalne kuhinje.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020, organizatora projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci sljedeće godine Emina Višnić kazala je da je ovo festival koji slavi Rijeku kao luku različitosti, što je i slogan projekta EPK 2020. Organizira se u sklopu programskog pravca Kuhinja različitosti, koji se bavi temom migracija i manjina i pokazuje veliko kulturno bogatstvo ovog kraja, navela je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je namjera predstaviti europsku kulturu, a u njoj posebno hrvatsku. Luka različitosti nije samo propagandni slogan, nego način na koji mi živimo, naglasio je. Duh zajedništva koji se stvara na ovaj način, bitan je kao i infrastruktura koja se gradi, te ostaje za budućnost, kad završi EPK 2020, istaknuo je Obersnel.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti u sustavu Eventima. Što sve nudi ovogodišnji Porto etno možete pronaći ovdjeEvo što su nam rekli voditelji gastronomskog i glazbenog programa Srđana Jevtić i Zoran Majstorović:

Srđana Jevtić i Zoran Majstorović, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.