Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pacijenti premalo znaju o svojim pravima i odgovornosti

16.04.2015.

14:27

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građani Hrvatske uglavnom su niske zdravstvene pismenosti - malo znaju o zdravstvenom sustavu, bolestima, liječenju i prevenciji, ali i o pravima pacijenata te zakonima koji ih propisuju.

Povodom Europskog dana prava pacijenata koji se obilježava 18. travnja, u županiji Primorsko-goranskoj novinarima su se obratili predstavnici tijela za zaštitu prava pacijenata i zdravstveni djelatnici. Govorilo se o važnosti Europske povelje o pravima pacijenata, o tome da pacijenti još uvijek nedovoljno poznaju svoja prava, ali i nedostacima u sustavu koji pacijentima često onemogućuju ostvarivanje tih prava.

Ove se godine navršava deset godina od donošenja Zakona o zaštiti prava pacijenata u Republici Hrvatskoj. Svakome od nas kao potencijalnom pacijentu taj zakon pruža okvir za izražavanje prava, ali i nameće obvezu prema vlastitom zdravlju i zdravstvenom sustavu. Prioritet je Primorsko-goranske županije nastaviti projekt zdravstvene pismenosti, pa uskoro izlazi četvrto izdanje vodiča pomoću kojeg pacijenti mogu doznati sve o svojim pravima i odgovornostima.

"Činjenica je da osobe s niskom zdravstvenom pismenošću češće odlaze liječniku, češće neispravno uzimaju lijekove, rjeđe koriste preventivne mjere zaštite, češće i duže borave u bolnici te tako povećavaju troškove sustava zdravstva", naglašava doktorica Vedrana Fržop Kotulovski iz županijskog odjela za zdravstvo. Europski dan prava pacijenata temelji se na Europskoj povelji donesenoj u Rimu 2002. godine, a čija su počela ušla u zdravstvene sustave svih zemalja Europske unije nakon ratificiranja u Bruxellesu.

Ono što svaki pacijent treba znati, ističe predsjednica Županijskog povjerenstva za prava pacijenata Anka Nanut, je da ima pravo na preventivne mjere, dostupnost, informaciju, pristanak na liječenje, na slobodan izbor, pravo na privatnost i povjerljivost, na nadgledanje standarda kvalitete, sigurnost, inovacije, individualni pristup, kao i pravo na izbjegavanje nepotrebne patnje i boli, pritužbu te obeštećenje. Poslušajte izjavu Anke Nanut:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.