Hrvatski radio

Radio Rijeka

Padaju Suze svetog Lovre: prolazimo kroz meteorski roj Perzeida

11.08.2016.

11:47

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vatromet zvijezda repatica koje se obično pojavljuju na nebu u kolovozu svoj će vrhunac imati večeras i u noći s petka na subotu kada će i do 150 meteora svakog sata prelijetati nebom. Meteorski roj Perzeidi, odnosno Suze svetog Lovre, bit će vidljivi s cijele planete.

Na Kvarneru će meteori najvidljviiji biti večeras oko jedan sat poslije ponoći. Za promatranje treba naći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onećišćenja.

Želite li doznati više o nebeskim krijesnicama, možete na predavanju u 21 sat, u riječkom Astronomskom centru na Gornjoj Vežici, nakon čega je planirano organizirano promatranje Perzeida na Platku.

Operater riječkog planetarija Ivica Ćiković upozorava da se Perzeidi mogu promatrati cijeli ovaj tjedan, ali se maksimum očekuje večeras i sutra. Boravak na otvorenom noću znači da se treba toplo obući, uzeti neki podmetač, leći na livadu ili plažu, oboružati se strpljenjem, promatrati, uživati u pogledu na noćno nebo i zaželjeti puno puno lijepih želja.

Perzeidi će, prema prognozama astronoma, biti brojniji nego lani, najavio je i objasnio slušateljima Radio Rijeke predsjednik Astronomskog društva "Leo Brenner" iz Malog Lošinja Dorian Božičević, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.