Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pag dobiva Javnu vatrogasnu postrojbu

30.08.2019.

10:19

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Nakon tri godine zajedničkih napora Grada Paga i općina Kolan i Povljana, Grad Pag će do konca godine osnovati Javnu vatrogasnu postrojbu što će omogućiti brže intervencije u slučaju požara te u budućnosti zapošljavanje 21 osobe s otoka Paga.

"Nakon tri godine zajedničkih napora Grada Paga i općina Kolan i Povljana do kraja godine pristupit će se registraciji ustanove Javne vatrogasne postrojbe Pag, raspisat će se javni natječaj za zapošljavanje, obuku i školovanje zaposlenika", istaknuo je paški gradonačelnik Ante Fabijanić, dodajući kako će sve tri jedinice sudjelovati u troškovima JVP te organizirati zaštitu od požara i zajednička dežurstva.

Očekujemo financiranje države iznosu od 2,8 milijuna kuna, kao i pomoć kroz donacije u nabavi opreme, rekao je Fabijanić, ističući kako osnivanje JVP puno znači za Pag i dvije spomenute općine.

Vatrogasno će vozilo u roku jedne minute izaći na teren na području Grada Paga, a pet minuta po pozivu na područje Kolana i Povljane. Također, kroz narednih nekoliko godina zaposlit će se 21 osoba te ćemo i na taj način zadržati ljude na otoku, istaknuo je. Sjedište JVP Pag bit će u Vatrogasnom domu DVD-a Pag. 

Hrvatska vatrogasna zajednica izdala je pozitivno rješenje na odluke Paga, Kolana i Povljane o osnivanju JVP Pag. Grad Pag se po izvršenju svih propisanih radnji i ishođenju konačnog rješenja obvezuje do kraja godine registrirati javnu ustanovu koja će u budućnosti zapošljavati 21 osobu s otoka Paga, priopćili su iz Grada Paga.

Javna vatrogasna postrojba sudjeluje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i eksplozija, gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom i eksplozijom, pruža tehničku pomoć u nezgodama i opasnim situacijama te obavlja i druge poslove u nesrećama.

Postrojba može, uz vatrogasnu djelatnost upisanu u sudski registar, obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju vatrogasne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz tu djelatnost (održavanje vozila, organizacija kulturnih i sportskih priredaba, prijevoz vode i sl.). Poslušajte razgovor s gradonačelnikom Paga:

Ante Fabijanić: Naši građani će napokon osjetiti sigurnost, pripremila Neva Funčić

Vatrogasni dom DVD-a Pag (Foto: Grad Pag)

Vatrogasni dom DVD-a Pag (Foto: Grad Pag)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.