Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pahor u Rijeci: Manjine grade mostove suradnje

10.05.2022.

14:26

Autor: Neva Funčić

Borut Pahor uručuje priznanje Barbari Riman

Borut Pahor uručuje priznanje Barbari Riman

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Slovenski predsjednik Borut Pahor sudjelovao je u Rijeci na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice djelovanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj. Slovenski predsjednik je tom prigodom istaknuo da manjine grade mostove čvrste suradnje dviju europskih zemalja te uručio priznanje predsjednici Saveza Barbari Riman.

Svečanosti proslave 30. obljetnice Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, uz slovenskog predsjednika prisustvovali su i izaslanica hrvatskog predsjednika, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, župan primorsko goranski Zlatko Komadina te riječki gradonačelnik Marko Filipović. Susretu su se odazvali predstavnici svih šesnaest slovenskih kulturno-umjetničkih društava koja djeluju u Hrvatskoj.


Značaj Slovenaca za hrvatsku kulturu uvijek je bio jači od njihove brojnosti, a djelovanje slovenskih društava podupiru brojni suradnici koji omogućuju da se pripadnici manjine osjećaju kao doma, istaknula je predsjednica Saveza Barbara Riman. Riječki gradonačelnik Marko Filipović je rekao da Rijeka uživa u bogatstvu kultura, te izrazio nadu da će ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor i eurozonu biti srušena žica na granici te skoro izgrađena dionica autoceste između Rijeke i Postojne. "To će omogućiti bolje veze između zemalja i, što je još važnije, između ljudi.", poručio je Filipović. Župan Zlatko Komadina naglasio je zajedničku povijest i bogatu aktivnost slovenske nacionalne manjine, koja vrijedno radi na čuvanju i dogradnji kulture i jezika.


Slovenski predsjednik Borut Pahor je, uz čestitke sunarodnjacima, istaknuo da se obljetnica poklapa sa 30. obljetnicom samostalnosti dviju susjednih i prijateljskih država. Čvrsto partnerstvo je naročito važno u vrijeme nestabilnosti i rata u međunarodnom okruženju, kada moramo zajedno braniti vrijednosti koje nas utemeljuju kao narode i države, rekao je Pahor. Stoga moramo brinuti da Hrvatima u Sloveniji i Slovencima u Hrvatskoj omogućimo da uživaju i razvijaju svoj identitet, što obogaćuje naša društva, rekao je Pahor.


Prigodom obljetnice, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci postavljena je izložba Susjedi-Slovenci u Hrvatskoj, autorice dr. Barbare Riman. Poslušajte razgovor s njom i govor slovenskog predsjednika:

Barbara Riman

Izložba Susjedi - Slovenci

Izložba Susjedi - Slovenci

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Borut Pahor

Borut Pahor u Rijeci

Borut Pahor u Rijeci

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.