Hrvatski radio

Radio Rijeka

Paljenjem pusta završava peto godišnje doba - gorjet će krivci za sve zlo!

26.02.2020.

11:40

Autor: Neva Funčić

Lansiranje Gobota (Foto: TZ Mošćenička Draga)

Lansiranje Gobota (Foto: TZ Mošćenička Draga)

Foto: - / -

Zadnji su skosi mesopusta. Pepelnica u našem kraju označava završetak petog godišnjeg doba, a paljenjem pusta Mićela, Mata, Gobota i drugih izgorjet će i sve zlo. Do druge godine i do novog maškaranog doba!

Zadnja mesopusna druženja i paljenja pusta najavljena su u brojnim primorskim mjestima. Tako se u Novom Vinodolskom uz Novljansko kolo okupljaju već od 14 sati, u Selcu u 15, a u Crikvenici od 16 sati najavljuju čitanje šentence, da bi potom mesopusta spalili na vrhu Vele Palade. U Opatiji su ga osudili na tržnici već u 11, kada je Betonku Vrustiću došao kraj. U Domu umirovljenika na Kantridi pusta pale u 13:30, a ispred domova na Pehlinu, Zametu i Pašcu vatreni ispraćaji su od 18 sati. 

Pusta Mićela u Kostreni će spaliti u uvali Žurkovo u 16 sati, u Gradu Grobniku je suđenje u 18, jednako kao i u Dražicama. Tradicionalno, živom pustu Gobotu, sude u Mošćeničkoj Dragi gdje će ga i danas uz vatromet raketom lansirati na mjesec, a zabava počinje u 17:30 smotrom karnevalskih zastava. Uz glazbu i zabavu, izgorit će Pust i sve zlo s njim, do novog mesopusta iduće godine!

U programu Radio Rijeke, na lansiranje Gobota u raketi EPK 2020 pozvao je Đeri Rudan. Poslušajte razgovor:

Đeri Rudan - lansiranje Gobota, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.