Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Pametni" spremnici za otpad i u mošćeničkom kraju

10.11.2022.

16:38

Autor: Tatjana Sandalj

Nove pametne kante za smeće u Brseču

Nove pametne kante za smeće u Brseču

Foto: - / Udruga Žmergo

U sklopu projekta "Očuvanje i zaštita morskog okoliša općine Mošćenička Draga", uz obalni prostor mošćeničkog kraja postavljeni su "pametni" spremnici za otpad.

Kako su prioćili iz Udruge Žmergo, tako su na obalno područje Mošćeničke Drage i Brseča postavljeni pametni i oslikani spremnici za otpad, koji će u narednim godinama biti na raspolaganju turistima i lokalnom stanovništvu za savjesno i odgovorno postupanje s otpadom. 


Spremnici za odvojeno prikupljanje otpada Bigbelly opremljeni su najnovijim tehnološkim rješenjima kako bi prikupljanje otpada korisnicima bilo čim jednostavnije. Novi sustav kompresije pobrinut će se da u spremnik stane čim više otpada te, kada je pun, softverom obavijestiti komunalno poduzeće da je vrijeme za pražnjenje. 


Spremnici su potpuno energetski neovisni, s obzirom da rade na solarnu energiju. 


Uza sve to, zaista su posebni jer su ilustracije za njih osmislili učenici 2., 5. i 7. razreda Područne škole "Eugen Kumičić" iz Mošćeničke Drage.

Ilustracije su osmislili osnovnoškolci Mošćeničke Drage

Ilustracije su osmislili osnovnoškolci Mošćeničke Drage

Foto: - / Udruga Žmergo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.