Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pandemija: usvojene preporuke koje bi trebale olakšati kretanje u EU

13.10.2020.

15:28

Autor: Hina

Taman kad pomisliš da ne trebaju, eto ih opet - granice! (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Taman kad pomisliš da ne trebaju, eto ih opet - granice! (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Vijeće EU-a usvojilo je u utorak preporuke koje uključuju zajedničku kartu na kojoj su bojama označena epidemiološka stanja svih regija EU-a. U programu Radio Rijeke je hrvatski europarlamentarac Valter Flego podsjetio kako je do toga došlo.

Sve informacije o putovanju u EU-u bit će dostupne na platformi  "Re-open EU", koja će i upućivati na kartu koju redovito ažurira Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti. 

Na karti će se regije označavati zelenom, narančastom i crvenom bojom, prema broju novozaraženih na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana,  stopi pozitivnih u ukupnom broju testiranih i stopi testiranja na 100 tisuća stanovnika. Sivom bojom bit će označena područja za koja nema dovoljno podataka. 

Zelenom bojom označavat će se područja u kojima je 14-dnevna kumulativna stopa prijavljenih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika a stopa pozitivnih testova na infekciju koronavirusom manja od 4 posto. 

Narančastom, ako je 14-dnevna kumulativna stopa prijavljenih slučajeva koronavirusa manja od 50 na 100 000 stanovnika, ali je stopa pozitivnih testova na infekciju koronavirusom veća od četiri posto ili ako se 14-dnevna kumulativna stopa prijavljenih slučajeva koronavirusa kreće od 25 do 150 na 100 000 stanovnika, ali je stopa pozitivnih testova na infekciju koronavirusom manja od četiri posto. 

Crvnom bojom označavat će se područja u kojima je 14-dnevna kumulativna stopa prijavljenih slučajeva koronavirusa veća od 50 na 100.000 stanovnika i stopa pozitivnih testova na infekciju koronavirusom veća od četiri posto ili ako je 14-dnevna kumulativna stopa prijavljenih slučajeva koronavirusa veća od 150 na 100.000 stanovnika.

Na temelju te karte države članice će odlučivati žele li uvesti neka ograničenja, npr. karantenu ili testove, za putnike koji dolaze iz drugih područja. Dogovor je država članica da neće biti nikakvih ograničenja za putnike koji dolaze iz zelenih regija, a kada putnici dolaze iz narančastih ili crvenih regija, mogu očekivati da će postojati restriktivne mjere. 

Putnici će na karti moći doznati opće informacije o stupnju rizika na njihovu odredištu. Kada to kombiniraju s informacijama na internetskoj platformi "Re-open EU, trebali bi znati kakve ih mjere mogu dočekati ako putuju u drugu regiju EU-a.

Postignuti dogovor trebao bi unijeti više jasnoće i predvidljivosti u pogledu mjera ograničavanja slobodnog kretanja zbog pandemije koronavirusa. 

Države članice trebale bi objavljivati informacije o svim ograničenjima slobodnog kretanja, sve dodatne elemente (na primjer, obveza ispunjavanja obrasca za lociranje putnika ili mogućnost ulaska s negativnim nalazom testa) i mjere koje se odnose na putnike koji dolaze iz visokorizičnih područja. U pravilu bi informacije trebalo objavljivati 24 sata prije stupanja novih mjera na snagu.

Članice same odlučuju koje će mjere primjenjivati, a danas usvojeni dogovor predviđa da vlade daju jasne i pravodobne informacije o restriktivnim mjerama na snazi i o tome što građani trebaju raditi. Države članice složile su se oko uzajamnog priznavanja testova, a nastavit će surađivati s njima na boljoj koordinaciji utvrđivanja uvjeta za testiranje i uvođenje karantene.

Poslušajte razgovor s europarlamentarcem Valterom Flegom:

Valter Flego: lakše putovanje Europom, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.