Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pandemijska godina donijela uznemirujuć porast nasilja nad djecom

20.11.2020.

15:37

Autor: Ivan Ribarić

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Svako dijete ima pravo na siguran i sretan život, istaknuto je danas na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom i Svjetskog dana dječjih prava. No, brojke u ovoj pandemijskoj godini nisu dobre.

"Svako je četvrto dijete zanemareno i zlostavljano, svaka četvrta djevojčica je seksualno zlostavljana, a broj kaznenih djela je u odnosu na prošlu godinu porastao 74 posto, i to u prvih šest mjeseci. Do kraja godine bit će daleko veći, ako ne i udvostručen", ističe predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu Antonija Pintar.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom i Svjetskog dana dječjih prava na riječkom Korzu predstavljena je kampanja "Osnažimo prava djece da budu sigurna - nema opravdanja za nasilje nad djecom". 

Poslušajte izvještaj s kampanje na Korzu te razgovor s Antonijom Pintar o tome kako je pandemijska godina utjecala na porast nasilja nad djecom te što se može učiniti kako bi se ublažio problem:

Borba protiv nasilja nad djecom, pripremio Ivan Ribarić

Pintar: Djeca ne znaju kako se zaštiti, pripremio Ivan Ribarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.