Hrvatski radio

Radio Rijeka

Papa za novo vrijeme znakovitih promjena

14.03.2013.

12:10

Autor: Lea Domijan Fišter / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio novi je poglavar Katoličke crkve. Papa Franjo se jutros u rimskoj crkvi Svete Marije Velike pomolio i poklonio Majci Božjoj. U povodu izbora je riječki nadbiskup Ivan Devčić izjavio: Očito je da se u Crkvi u novom vremenu događaju znakovite i proročke promijene.

Nadbiskup Ivan Devčić smatra da je to još jedan povijesni događaj za Katoličku crkvu jer prvi puta papa dolazi s jednog drugog kontinenta, ne iz Europe. Kao što su u povijest ušli i njegovi prethodnici: papa Ivan Pavao II. bio je prvi ne-Talijan nakon dugo godina, Benedikt XVI. je u povijest ušao zbog svojevoljnog odreknuća od papinske službe.

Znakovitim monsinjor Devčić smatra i to što je novi papa izabrao ime Franjo iako je isusovac. Izabrao je ime osnivača franjevačkog reda i time označio opredjeljenje za evanđeosku opciju siromaštva, karakterističnu za Latinsku Ameriku. U svom prvom obraćanju stavio je naglasak na molitvu i tišinu. Iz tog prvog njegovog nastupa možemo iščitati karakteristike isusovačke duhovnosti. Od njega možemo očekivati da će favorizirati pučku pobožnost, što je već ranije isticao. To će biti sredstvo nove evangelizacije.

Možemo zaista vjerovati da je Duh Sveti Crkvi podario papu kakav joj je u ovim vremenima potreban, rekao je nadbiskup Devčić.

Poslušajte što su o izboru novog pape rekli Riječani:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.