Hrvatski radio

Radio Rijeka

PaRiter: Reproduktivna prava su ljudska prava, pomognite da se ne uruše!

28.09.2016.

14:39

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Zakoračite u naše cipele", "roditi se može i bez ponižavanja", "besplatna kontracepcija", "učenje o spolnom i reproduktivnom zdravlju" neki su od natpisa istaknutih oko štanda na kojem su Riječani potpisivali peticiju udruge PaRiter upućenu Vladi i Ministarstvu zdravlja.

Počela je kampanja nazvana 10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava riječke udruge PaRiter. Na štandu na Jelačićevom trgu građani su potpisivali peticiju s porukama za Vladu RH i Ministarstvo zdravlja. Aktivistkinja uduge Marinela Matejčić objašnjava da se peticija temelji na preporukama UN-ove Konvencije o uklanjanju diskriminacije žena, koje su za Hrvatsku donesene još u srpnju 2015.

"Tiču se reproduktivnih prava, što u širem smislu znači i pravo na edukaciju o seksualnosti u školama, pravo na besplatnu i dostupnu kontracepciju, pravo na pobačaj te na human odnos prema trudnicama u rodilištima i o tome treba govoriti", rekla nam je Matejčić.

Riječani su upućeni u kampanju i većinom su s oduševljenjem prilazili štandu i potpisivali peticiju. Ipak, bilo je i onih drugih: jedna žena nije mogla vjerovati da druge žene potpisuju peticiju za pobačaj, a jedan muškarac vikao je na aktiviste. Svi koji žele, peticiju do 3. listopada mogu potpisati na internetskim stranicama PaRitera. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.