Hrvatski radio

Radio Rijeka

08:57 / 11.12.2021.

Autor: Tatjana Sandalj

Park prirode Učka: uoči današnjeg Međunarodnog dana planina uklonjeno četiri tone guma

Gume odbačene u kamenolomu na Veloj Učki

Gume odbačene u kamenolomu na Veloj Učki

Foto: - / JU Park prirode Učka

Povodom Međunarodnog dana planina Park prirode Učka organizirao je ekološku akciju: prikupljanje starih automobilskih guma koje su odbačene u šumama Učke i na širem području Parka. Skupljene su gotovo četiri tone guma koje su odvezene na reciklažu.

Čuvari prirode Javne ustanove Park prirode Učka nekoliko su mjeseci skupljali odbačene gume, često i s teško pristupačnih lokacija.


Automobilskim gumama nije mjesto u prirodi jer su veliki zagađivači. Njihova razgradnja može trajati 50 do 80 godina, a tim procesom u tlu završavaju toksični materijali koji imaju negativan utjecaj na tlo i na vode krškog podzemlja Učke.


Iskorištene gume svatko može besplatno predati tvrtkama koje se bave prijemom i reciklažom starih guma, podsjećaju iz JU Park prirode Učka. Njihovim recikliranjem nastaje sirovina od koje se rade, primjerice, gumene podloge, sportski tereni, građevinski materijal...

Poslušajte razgovor s glavnim čuvarom prirode Žarkom Ercegom:

Međunarodni dan planina obilježava se 11. prosinca, a ove godine je tema održivi turizam. Hrvatske planine, među kojima je i Učka, podsjećaju iz JU Park prirode Učka, jedinstvene su u svijetu, jer ih karakterizira velika bioraznolikost na relativno malom području.