Hrvatski radio

Radio Rijeka

Parkinsonova bolest: Prvi simptomi javljaju se dosta rano, ali se zanemare

11.04.2021.

12:46

Autor: Dora Vujnović

Foto: Parkinson i mi

Foto: Parkinson i mi

Foto: - / -

Povodom svjetskog dana Parkinsonove bolesti ugostili smo dr. Vladimiru Vuletić, predstavnicu Klinike za neurologiju riječkog KBC-a i predsjednicu udruge "Parkinson i mi". Ova bolest je nakon Alzheimerove bolesti najčešća neurodegenerativna bolest današnjice.

Ova bolest izuzetno je kompleksna pa je, osim motoričkih simptoma, karakteriziraju ostale smetnje, kao što su anksioznost, demencija, problemi s probavom i mirisom. "Bolest zato zahtjeva multidisciplinarni pristup, a u doba pandemije koronavirusa oboljelima treba dodatna podrška i pomoć", ističe doktorica Vuletić.

Iako danas postoje mnogi ljekovi, jedino fizička aktivnost usporava napredovanje Parkinsonove bolesti, a ona je u pandemijskom razdoblju ograničena. "Bolest se najčešće javlja kod starijih od 60, ali se simptomi mogu primjetiti mnogo ranije te na njih treba obratiti pažnju", zaključila je doktorica Vuletić. Poslušajte razgovor:

Svjetski dan Parkinsonove bolesti, pripremila Vedrana Lisica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.