Hrvatski radio

Radio Rijeka

Parkirate li na mjesta namijenjena osobama s invaliditetom?

13.10.2015.

14:27

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nepropisno parkiranje na mjestima za invalide ozbiljan je problem kojim se građane, koji imaju posebne potrebe, ograničava i onemogućava u ostvarivanju njihovih prava. U devet mjeseci ove godine kaznu od 700 kuna, za takvo parkiranje, platilo je tisuću i sto vozača.

Invalidi u Rijeci gotovo svakodnevno susreću se s problemom nepropisno parkiranih vozila na mjestima koja su za njih rezervirana. Riječi su to predsjednice "Društva tjelesnih invalida grada Rijeke" Irene Ujčić Rob koja naglašava kako je to posebno velik problem u središtu grada.

Nešto se ipak kreće, može se zaključiti iz riječi načelnika riječke prometne policije Boris Skeledžić koji kaže da je takvih nepropisnih parkiranja na mjestima za invalide ipak manje u posljednjih nekoliko godina. Na području Policijske uprave primorsko - goranske danas tijekom prijepodnevnih sati provodila se akcija s ciljem sprječavanja nepropisnog parkiranja na mjestima za invalidne osobe.

Ozbiljan problem je i zlouporaba znaka pristupačnosti, kada ga osobe koje imaju pravo korištenja, ustupe nekome tko ne ispunjava zakonske uvjete, a u više slučajeva naišlo se i na krivotvorene znakove pristupačnosti. Ujčić Rob apelira na korisnike znakova da ih ne ustupaju olako nekome tko na njih nema pravo, jer se u protivnom može dogoditi da u potpunosti izgube pravo rješavati parkiranje na taj način. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.