Hrvatski radio

Radio Rijeka

PartneRi podupiru riječke kulturne projekte i podižu kvalitetu života

01.10.2020.

12:48

Autor: Neva Funčić

Foto: PartneRi

Foto: PartneRi

Foto: - / -

Europski je dan filantropije. Neki od riječkih projekata, poput dječje igraonice na brodu Uragan, umjetničke skulpture na lukobranu, inkluzivnog kina ili knjige o Industrijskoj ulici, ostvareni su zahvaljujući filantropima Kluba poslovnih ljudi PartneRi.

PartneRi trenutno okupljaju 105 članova koji su vlastitim novcem do sada sufinancirali 16 kulturnih projekata u Rijeci, rekao je predsjednik programskog savjeta kluba poslovnih ljudi, profesor Jakov Karmelić. Svi su projekti odabrani javnim natječajem, a otprilike polovina je već realizirana, rekao je Karmelić.

Osnovni kriterij izbora projekta koji ćemo poduprijeti je podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici, kaže Karmelić. Dodaje kako se PartneRi zalažu za promicanje društveno odgovornog ponašanja i suradnje sa zajednicom kroz ulaganja u kulturu, umjetnost i društvene inovacije.

Okidač nam je bio još prije dvije godine projekt EPK 2020, zaključili smo da je to prilika da se poduzetnici udruže i uključe u povećanje vidljivosti grada Rijeke i Primorsko-goranske županije na europskoj i svjetskoj razini. Cilj nam je partnerstvo poduzetničkog i kulturnog sektora, kaže Karmelić i tumači kako je cijela priča oko djelovanja Kluba transperentna.

Članarine ovise o tome je li riječ o privatnoj osobi, ili predstavniku male, srednje ili velike tvrtke; natječaji za projekte su javni, o nekoliko krugova selekcije odlučuje programski savjet, a o konačnom izboru projekata skupština Kluba. U pravilu sufinanciraju do 50% vrijednosti projekta, ali su moguće i iznimke, tumači Karmelić koji sugrađane poziva da se pridruže PartneRi-ma u potpori umjetničkim projektima.

Cilj nam je trajati puno duže od 2020., po uzoru na brojne europske i svjetske gradove, rekao je Karmelić. Poslušajte razgovor o klubu PartneRi:

Karmelić: Zajedno smo jači, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.