Hrvatski radio

Radio Rijeka

Paški zimski karneval ulazi u veliko finale

07.02.2016.

16:09

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Paški zimski karneval ulazi u svoju završnicu. Maškarana povorka okupila se na starom trajektnom pristaništu u gradu Pagu. U 16 sati na glavnom gradskom trgu održana je primopredaja vlasti kada je gradonačelnik Paga Željko Maržić predao ključeve grada maškarama.

Pred katedralom, tradicionalnim Paškim kolom počelo je karnevalsko slavlje.

Nakon karnevalskih tanci subotom u Drugom Magazinu soli, na kojima su se otočani, ludo zabavljali, danas slijedi prava karnevalska fešta uz zanimljive maškarane grupe.

Pažani će reći da više vole upravo ovaj zimski karneval, koji je poznat još od 19-tog stoljeća, iako i onaj ljetni - zadnjeg vikenda u srpnju, ima svojih čari, kada Paško kolo uz domaće, plešu i turisti na glavnom trgu.

Prema zimskoj karnevalskoj tradiciji, u Pagu su se četvrtkom održavali ričavci. Riječ je starom običaju okupljanja grupa maškara i zajedničkog odlaska do kuća gdje ih domaćini ugošćuju uz pjesmu, ples i smijeh.

Petkom je oživio Dom kulture, popunjen do posljednjeg mjesta zbog humorističnih predstava Karnevalskog teatra. A danas na popularnoj Pijaci, na koju će povorka stići u 16 i 30, počinje zabava s neizostavnim Paškim kolom.

Još dva dana trajat će zabave na trgu, a spaljivanje Marka, krivca za sve, održat će se na kraju karnevala u srijedu na gradskom mostu nakon čitanja njegove oporuke.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.