Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pavić o uspješnoj sezoni ACI-ja: za sada nema naznaka o prodaji tvrtke

15.12.2016.

18:12

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Adriatic Club International u 2016. očekuje prihode na razini prošlogodišnjih, kada su iznosili 205,4 milijuna kuna, a u sljedećoj u svoje kapacitete planira uložiti još 134,9 milijuna kuna, izjavio je direktor ACI-ja Kristijan Pavić.

Ovogodišnju sezonu smatra dobrom. Uz ocjenu da se nautički turizam vraća na predkrizne razine, ističe pozitivna očekivanja za sljedeću godinu.

Što se tiče dobiti, svi parametri još nisu poznati, rekao je Kristijan Pavić, a kod pokazatelja poslovanja treba istaknuti povećanje broja vezova u tranzitu.

Od siječnja do kraja listopada registrirano je 3206 ugovora o godišnjem vezu u moru, što je šest posto više te 204 ugovora za godišnji vez na kopnu, ili 14 posto manje. Ostvareno je ukupno 107.916 brod/dana na temelju usluga dnevnog veza, što je pet posto više, a na mjesečnom vezu 85.703 brod/dana ili 10 posto više. 

Najznačajnijim događajem za ACI u 2016. ističe otvaranje marine u Slanom, u kojoj su rezultati poslovanja od otvaranja u kolovozu izuzetno dobri. "Imamo gotovo 90 vezova na godišnjem vezu za prvih deset mjeseci, što je vrlo dobro s obzirom da je otvaranje te marine kasnilo", rekao je.

Od ukupno planiranih 134,9 milijuna kuna ulaganja tijekom 2017., najviše je namijenjeno cjelovitoj rekonstrukciji kopnenog i morskog dijela marine Rovinj - ukupno 80,1 milijun kuna. Ta bi marina trebala biti ponovno otvorena uoči sljedeće turističke sezone.

Na upit o mogućim korekcijama cijena usluga, kaže da će ACI sljedećih dana, uoči većih europskih sajmova, objaviti novi cjenik. Zbog inflacijskog usklađivanja, cijene će u 2017. biti neznato povećane.

O eventualnoj privatizaciji ACI-ja, koji je skinut s liste strateških državnih tvrtki, odlučit će vlasnik, a za sada, kaže Pavić, o tome nema novih informacija.

Prema podacima iz ACI-ja, u prvih deset mjeseci ta je tvrtka ostvarila ukupne prihode od 178,6 milijuna kuna, što je na razini deset mjeseci prošle godine, dok su rashodi bili 145,7 milijuna kuna ili 1 posto veći. Poslovni prihodi iznosili su 168,6 milijuna kuna. Poslušajte izjavu Kristijana Pavića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.