Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:28 / 27.10.2021.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Pazite na istrčavanje životinja dok vozite!

Foto: Marko Mrkonjic / Pixsell

Foto: Marko Mrkonjic / Pixsell

Foto: - / -

U protekla tri dana na prometnicama Policijske uprave Primorsko-goranske županije zabilježeno je šest slučajeva istrčavanja životinja na kolnik gdje su na njih naletjela vozila. Riječ je o jelenima i srnama, te divljim svinjama.

Istrčavanja na kolnik zabilježena su i tijekom dnevnih i noćnih sati na prometnicama Viškova, Klane, Novog Vinodolskog, Fužina i Vrbovskog. U prometnim nesrećama nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta se procjenjuje na oko 29 tisuća kuna.

Da bi se spriječili ovakvi događaji policija poziva vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima, kada je i najveće kretanje životinja posebno na nenaseljenim dijelovima uz prometnice.

Iz Policijske uprave Primorsko-goranske županije napominju da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste).

Protiv takvih vozača pokreće se prekršajni postupak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.