Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pčelari obnavljaju šume goranske jele: posađeno dvije tisuće sadnica

02.11.2020.

14:16

Autor: Nenad Lučić

Foto: Općina Fužine

Foto: Općina Fužine

Foto: - / -

Nakon niza nepogoda koje su proteklih godina pogodile šume Gorskoga kotara, njihovoj obnovi žele pridonijeti i pčelari jer jedna crnogorična vrsta ima poseban utjecaj na njihovu proizvodnju. To je potvrđeno i u subotnjoj akciji pošumljavanja održanoj pod geslom "Posadi jelu, spasi pčelu".

Neupućeni često misle da pčelarstvo uglavnom ovisi o vegetaciji na cvjetnim livadama, no informacije koje nudi iskusni proizvođač i inicijator akcije Damir Zanoškar ukazuju da je stradavanje šuma s razlogom posljednjih godina zabrinulo i pčelare. Njima je jela posebno zanimljiva kao domaćin jeline zelene uši, kukca važnog za nastanak tzv. medne rose.

Naime, mednu rosu pčele sakupljaju i u košnicama prerađuju u goranski medun, od nedavno zaštićeni, brendirani te na europskom tržištu marketinški iznimno cijenjeni proizvod. Neko vrijeme nakon stradavanja goranskih šuma, ističe Zanoškar, medna rosa se uopće nije pojavljivala, no stanje se potom znatno popravilo.

Oporavku žele pridonijeti i pčelari, pa su na subotnjoj akciji odlučili posaditi čak dvije tisuće sadnica jele, iako su isprva tražili pet. Međutim, epidemiološka je situacija učinila svoje, pa organizatori nisu na pošumljavanju željeli angažirati i riziku izlagati starije kolege, kaže Zanoškar.

Kako god bilo, i subotnjom je akcijom učinjen još jedan korak prema obnovi goranskih šuma. U njima se, osim ljudskim angažmanom, situacija na stradalim površinama popravlja i prirodnim pomlađivanjem, ističe dipl. ing. Denis Štimac, upravitelj Šumarije u Fužinama.

Tu sposobnost prirode da se velikim dijelom obnavlja sama, pridodaje Štimac, čovjek pošumljavanjem dodatno ubrzava. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.