Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pčelarska udruga obilježava 170. godišnjicu rođenja Milutina Barača

12.02.2019.

12:23

Autor: Josip Krmpotić

Slavko Suzić u studiju Radio Rijeke (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Slavko Suzić u studiju Radio Rijeke (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Pčelarska udruga "Milutin Barač" iz Rijeke obilježit će u četvrtak 170. godišnjicu rođenja Milutina Barača. Barač je rođen 14. veljače 1849. godine u selu Paukovcu nedaleko Donje Zeline, a u Rijeku je došao 1833. i utemeljio najmoderniju rafineriju nafte u Europi.

U toj je rafineriji u kojoj je bio upravitelj od 1883. do 1920. godine, bavio se biologijom, botanikom, ali i pčelarstvom te prvi napravio košnicu "Baračevku" te patentirao parni topionik za vosak te napravio parafin za svakodnevnu upotrebu i to ga čini prvim urbanim pčelarom.

U krugu Rafinerije i u zoni najjače riječke industrije, radničkih stanova i naselja između Mlake i Krnjeva održao je na životu 50 pčelarskih društava. U svojoj stolaskoj radionici u krugu rafinerije izrađivao je košnic e"Baračevke" te ih dijelio hrvatskom puku po Sušaku, Primorju, Istri, Lici - sve te detalje otkrio nam je Slavko Suzić, pčelar i istraživač pčelarske povijesti i član Udruge pčelara "Milutin Barač".

Kad je Rijeka 1918. godine pripala Italiji, veliki domoljub i Hrvat, Milutin Barač, više nije bio poželjan vlastima i morao se vratiti kući, u svoj Paukovac gdje se i dalje bavio pčelarenjem, naučnim i znanstvenim radom. Na Valentinovo njegovi će ga se nasljednici rado sjetiti, a i vi ste pozvani - 14. veljače, 18 sati, gradska vijećnica Grada Rijeke na Korzu. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.