Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:45 / 18.08.2016.

Autor: Hina

Pečenje na gradelama snižava razinu štetnih tvari u ribama

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Većina za zdravlje štetnih tvari koje dospijevaju u more i oceane, a preko morske hrane i u prehrambeni lanac, ne predstavlja veću opasnost za zdravlje ljudi jer su koncentracije toksina koji tako ulaze u tijelo male, a rizik dodatno smanjuje dobra termička obrada. Nova opasnost su biotoksini.

Trogodišnji projekt ECsafeSEAFOOD Europska komisija financira s pet milijuna eura, a završava početkom iduće godine. Projektom se preko posebnog portala rezultati i preporuke o korištenju morske hrane predstavljaju europskim potrošačima. Nalazi istraživanja koristit će se za smjernice o eksploataciji morske hrane koje bi koristila riblja industrija.

To su pokazali nalazi slovenski znanstvenika koji sudjeluju u europskom projektu ECsafeSEAFOOD. "Pokazalo se da najproblematičnije supstancije organizam apsorbira u maloj mjeri. No, važna je i tehnika pripreme morske hrane. Tako pečenjem na gradelama ili roštilju značajno smanjujemo njihov unos", kazao je dr. Tomaž Langerholc s mariborskog Fakulteta za poljoprivredu i biosistemske znanosti.

Njegova je ekipa u laboratoriju analizirala toksine iz sirovih, a potom iz prerađenih riba, školjaka i rakova s više europskih obala, među ostalim i iz Jadranskoga mora. Mariborski znanstvenici dokazali su da je koncentracija štetnih tvari koje preko hrane mogu ući u prehrambeni lanac puno veća na ušćima rijeka u more ili ocean.

Langerholc ističe da su pravi izazov za znanost biotoksini. Njih proizvode neke vrste morskih algi što se sve brže razmožavaju zbog porasta temperature mora uslijed klimatskih promjena. Za razliku od industrijskih onečiščivača, biotoksini štetne posljedice u organizmu mogu izazvati već u malim koncentracijama. "Zabilježeni su već i smrtni slučajevi", istaknuo je Langerholc.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.