Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pedeseta izvedba predstave "Lucijina priča": duhovito o ozbiljnom

26.06.2017.

12:18

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Teatar može biti angažiran na razne načine, a predstava "Lucijina priča" Ri Teatra primjer je dobrog edukativnog teatra - onog koji otvara pitanja, potiče na razmišljanje i promjenu ponašanja. Predstavu danas igraju 50. put.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama, uz podršku Udruge Hepatos, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, pedeseta izvedba predstave počet će u Kulturnom centru Kalvarija u 20 sati. 

U premijeri iz 2014. igraju Hrvoje Zubčić i Igor Kondić te Lucija - Nikolina Vorić.

"Lucijina priča" govori o posljedicama rizičnih ponašanja, a namijenjena je mladima. Lucija je cura iz susjedstva koja boluje od hepatitisa C i bori se s bolešću i s predrasudama. Ima tu i zloporabe droga i vršnjačkog nasilja i odgovornog spolnog ponašanja...

Teme preozbiljne, ali je tekst Branka Ružića bio zahvalna podloga za Marka Dorčića koji se trudio režirati zabavnu predstavu. Želja je bila pružiti informaciju o širenju hepatitisa, HIV-a i spolno prenosivih bolesti među mladima, potaknuti svijest o tome da oboljele ne treba diskriminirati, educirati o potrebi da se sami brinemo za vlastito zdravlje.

Uz dobru dozu humora, educiranje nije dociranje, pa je predstava zanimljiva onima kojima je namijenjena - prvenstveno srednjoškolcima, tumači predsjednica Udruge Hepatos Aleksandra Marković, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.