Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pekić i Brajković: Ultimatuma u TIBO-u nije bilo

13.07.2015.

13:25

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nikakvog ultimatuma u tvornici brodske opreme TIBO nije bilo. Na sastanku Uprave i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije prezentirane su moguće posljedice štrajka u kojem se radnici nalaze već gotovo mjesec dana. Rekli su to povjerenik Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije u TIBO-u Marin Brajković i direktor društva Matko Pekić, osvrćući se na prošlotjednu izjavu povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u TIBO-u Željka Bilića.

"Ostao sam nemalo iznenađen kada sam čuo da je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u TIBO-u Željko Bilić izjavio da sam radnicima dao ultimatum. Ja sam na sastanku s predstavnicima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije prezentirao moguće posljedice štrajka i neispunjavanja ugovornih obveza te u tom kontekstu spomenuo stečaj," rekao je u telefonskom razgovoru direktor TIBO-a Matko Pekić. Gospodinu Biliću vjerojatno je bila prenijeta ta informacija, a on ju je preformulirao, misli Pekić i dodaje da činjenicu da ultimatuma nije bilo mogu potvrditi čelnici SIKD-a.

Da ultimatuma nije bilo potvrdio je povjerenik Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije u TIBO-u Marin Brajković i dodaje da su predstavljeni mogući scenariji te stečaj kao najcrnji među njima.

Direktor Pekić izrazio je bojazan da, ako se ne proizvodi i ne poštuju ugovorene obveze, Uljanik grupa kao glavni poslovni partner može raskinuti sve ugovore, a to bi za TIBO bila pogubna situacija. Kao najveći problem TIBO-a ističe nenaplaćena potraživanja od oko tri i pol milijuna kuna. Radnicima ne može potvrditi kada će im biti isplaćena bar jedna od tri zaostale plaće, o čemu će danas razgovarati na sastancima u Ministarstvu gospodarstva i CERP-u.

Da su radnici itekako svjesni problema, ali i da im je dosta praznih obećanja, kaže i sindikalac Brajković te ističe da radnici nisu krivi za štetu koje trpe Uljanik i 3. maj. Do daljnjega, štrajk u TIBO-u se nastavlja. Poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.