Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Peltastis": potonuli grčki brod čijih se žrtava Boduli i danas sjećaju

17.03.2021.

12:17

Autor: Alen Čemeljić

Foto ilustracija: Danijel Frka

Foto ilustracija: Danijel Frka

Foto: - / -

"Peltastis", grčki brod koji je potonuo u krčkom akvatoriju između Šila i uvale Klimno, bio je prvi na kojemu je ronio naš poznati istraživač podmorja Danijel Frka. Bilo je to krajem 70-ih godina, a u međuvremenu je obišao više od sto potopljenih brodova, o čemu je pisao u knjizi "Tajne Jadrana".

"Peltastis" je potonuo u siječnju 1968. godine, pričao je u programu Radio Rijeke Danijel Frka. Iako se radi o lokaciji koja je idealna za ronioce jer se brod ne nalazi na velikoj dubini, nije ga bilo lako pronaći krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je Danijel Frka s dvojicom kolega ronilaca odlučio pronaći tu olupinu.

"Slušali smo upute jednog radnika u kraljevičkom škveru, kojeg su svi zvali Tarzan. Ali valjda je Tarzan bio malo pripit, i mi prema njegovim uputama nismo ništa pronašli. Ipak, potraga je na kraju bila uspješna", prepričava Frka.

Boduli potopljeni brod zovu "Grk" jer je u trenutku potonuća 7. siječnja 1968. godine pripadao grčkoj kompaniji. Bio je nakrcan drvom i plovio je od Jurjeva do Rijeke, kad je u noći zapuhala jaka bura koja ga je odnijela na hrid i tada je poginulo osmero pomoraca.

Stanovnici Krka, ronioci Centra Neptun, djelatnici Turističke zajednice Dobrinja i članovi Udruge Knezovi krčki Frankopani svake godine na dan potonuća "Peltastisa" spuste vjenčić u more u znak sjećanja na tu tragediju i na poginule pomorce. Poslušajte:

Grčki brod - 1. dio, pripremio Alen Čemeljić

Grčki brod - 2. dio, pripremio Alen Čemeljić

Grčki brod - 3. dio, pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.