Hrvatski radio

Radio Rijeka

Peović: Loše stanje u riječkom Autotroleju

21.10.2020.

17:36

Autor: Hina

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u srijedu je upozorila na loše stanje u riječkom gradskom prijevozniku Autotroleju, jer su autobusi prepuni, linije nedovoljne, a česti su kvarovi pa i zapaljenja autobusa.

Peović je novinarima izjavila da im se radnici Autotroleja javljaju kako bi javnosti prenijeli što se događa u ovoj gradskoj komunalnoj tvrtki, da su zapaljenja vjerojatno rezultat neispravnog korištenja biodizela kao pogonskog goriva te jeftinih cijevi za gorivo.

"U Autotroleju ne postoji kolektivni ugovor, vozači i drugi radnici imaju jedne od najnižih plaća u sektoru te su prinuđeni raditi prekovremeno. Neki rade i 15 sati dnevno te po 10 dana uzastopce", istaknula je Peović. Nastavila je da se vozači otpuštaju, odnosno ne produljuju im se ugovori o radu na određeno vrijeme, a u isto vrijeme angažiraju se umirovljenici koji rade puno radno vrijeme i prekovremeno. 

Upozorila je da u razdoblju pandemije Autotrolej čini suprotno od onoga što bi trebao, a to je osigurati što više polazaka i manju gužvu unutar autobusa.

Aktualno stanje u državi ocijenila je kaotičnim, ističući da u Radničkoj fronti smatraju kako ovakvo stanje nije samo posljedica neuobičajenih okolnosti, nego obespravljenosti većine i loših materijalnih uvjeta. Stvari treba mijenjati u korijenu, rekla je i dodala da su premijer i predsjednik države dosad imali samo folklornu međusobnu komunikaciju, a nisu dali ni jedan konkretan odgovor ili plan za promjenu situacije u kojoj se nalazimo. 

Na pitanje hoće li na lokalnim izborima iduće godine biti kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke, Peović je rekla da se moraju obaviti još neke demokratske procedure unutar Radničke fronte i među koalicijskim partnerima. "Nadamo se da ćemo dobiti podršku ljevice. Realno je da napadnemo SDP koji desetljećima upravlja u Rijeci te postavimo prava pitanja zbog čega je ljevica u defanzivi, a desnica u Rijeci jača", istaknula je. Poslušajte izjavu:

Katarina Peović: Dramatični uvjeti u Autotroleju, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.