Hrvatski radio

Radio Rijeka

Perspektive: Gorski kotar kao gastronomsko-zdravstvena oaza

23.09.2018.

15:07

Autor: Nenad Lučić

Potencijala ima, ima i perspektive (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Potencijala ima, ima i perspektive (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Gorski kotar i zdravstveni turizam - pripada li to zaboravljenoj prošlosti ili je na povijesti moguće graditi turističku budućnost toga kraja, pitanje je na koje su tijekom vikenda neke odgovore pokušali naći sudionici stručnog skupa u Općini Mrkopalj.

Tijekom prvih desetljeća prošloga stoljeća Gorski kotar je bio prepoznat kao područje razvoja zdravstvenog turizma, a nekoliko je goranskih mjesta u to doba imalo i status klimatskih lječilišta. 

U Gorskom kotaru postoje potencijali za obnovu tradicije zdravstvenog turizma, uvjerena je direktorica Turističkog ureda Općine Mrkopalj Goranka Tuhtan. Gorski kotar pruža velike mogućnosti kao prostor rekreacije i dobre klime što pogoduje plućnim i srčanim bolesnicima, a sve možemo povezati u područje zdravog življenja, istaknula je Tuhtan.

Oko toga treba li Gorski kotar tražiti razvojnu priliku u zdravstvenom turizmu, ne dvoji niti pomoćnik ministra zdravstva Mate Car: "Potreba za takvim razvojnim razmišljanjima je posebno u današnje vrijeme ogromna." 

A osim sačuvane prirode, poticaj razvoju zdravstvenog turizma Gorskog kotara treba tražiti i u gastronomiji, tvrdi nutricionistica Mašenjka Katić. Ističe da je posebnost Gorskog kotara uistinu autentična ishrana vezana uz divljinu, poput specijaliteta od divljači te gljiva i ostalih šumskih plodova.

"U kombinaciji s ekološki proizvedenom, domaćom hranom, imamo fantastičan spoj koji definitivno može privući turiste da ovdje dolaze iz gastronomsko-zdravstvenih razloga", zaključila je Katić.

Strategija turističkog razvoja Primorsko-goranske županije, kroz primarno određenje Gorskog kotara kao prostora sporta i rekreacije, na tom području također predviđa obnovu sadržaja zdravstvenog turizma. Poslušajte:

Predstavnici Ministarstva zdravstva, PGŽ, Općine Mrkopalj i struke  - Gorski kotar ima potencijale za razvoj zdravstvenog turizma (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Predstavnici Ministarstva zdravstva, PGŽ, Općine Mrkopalj i struke - Gorski kotar ima potencijale za razvoj zdravstvenog turizma (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.