Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pet dana u znaku hrvatskih dokumentaraca: Počinje Liburnia Film Festival

20.08.2018.

09:17

Autor: Matea Krmpotić

Foto: LFF

Foto: LFF

Foto: - / -

Danas u 20:30 sati, na maloj Ljetnoj pozornici Opatija, počinje 16. Liburnia Film Festival - najstariji hrvatski festival dokumentarnog filma i jedini koji prikazuje samo domaće dokumentarce. U pet festivalskih dana u konkurenciji i popratnom programu bit će prikazana ukupno 24 hrvatska filma.

Festival otvara švicarsko-hrvatsko-njemačko-finska koprodukcija, animirano-dokumentarni film "Chris the Swiss" švicarske autorice Anje Kofmel o ubojstvu švicarskog novinara Christiana Würtenberga 1991. godine u Slavoniji, a potom slijede dvije svjetske premijere – "Meso" Elvisa Lenića i "Neželjeni stanar" Nike Obučine.

U pet festivalskih dana u konkurenciji i popratnom programu bit će prikazana ukupno 24 hrvatska filma. 18 filmova, koji se nalaze u utrci za sedam festivalskih nagrada, publika može pogledati od ponedjeljka do četvrtka u dva programska bloka (prvi počinje u 20:30, a drugi u 22:45), dok je petak rezerviran za Restartove filmove "Srbenku", "Dane ludila" te dvije festivalske premijere "Mjesto odakle vam pišem pisma" i "3. rujna 2015." nastalih na Restartovoj Školi dokumentarnog filma, koji se prikazuju izvan konkurencije.

Ovogodišnji moto festivala je "Gledaj glasno!" čime organizatori udruge Liburnia Film Festival, Restart i Delta, žele ukazati na društvenu regresiju u Hrvatskoj i potrebu za reakcijom. Tako će se u programu naći filmovi koji se bave problematičnim točkama hrvatske svakodnevice, a onekima od njih razgovarat će se i u popodnevnom programu u Vili Antonio.

O nagradama odlučuje peteročlani međunarodni žiri koji čine izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe i jedna od producentica filma "Pričest" (najboljeg europskog dokumentarca 2017. godine) Hanka Kastelicová, nagrađivani slovenski redatelj Matjaž Ivanišin, redatelj Dean Lalić, montažerka Sandra Bastašić i filmski teoretičar Boris Ružić.

Dokumentaristi uvijek ističu kako vole mogućnost razmjene ideje i iskustava s drugim kolegama, ali i s publikom s kojom mogu razgovarati u pauzama između filmova ili na zabavama koje se ove godine održavaju po završetku glavnog programa u Caffe baru Eugenian.

Dnevna ulaznica na Liburnia Film Festival košta 15 kuna, a festivalska 30 kuna.

Najavni spot 16. Liburnia Film Festivala možete pogledati ovdje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.