Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pet godina riječke Socijalne samoposluge: sve veći broj korisnika

29.04.2016.

15:20

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka Socijalna samoposluga "Kruh svete Elizabete" ručkom za najsiromašnije sugrađane obilježila je petu obljetnicu rada. U suradnji s riječkim ugostiteljima ručak je organiziran u dvorištu kapucinskog samostana crkve Gospe Lurdske.

Među korisnicima Socijalne samoposluge je i Damir Posaviček koji jednom mjesečno ima pravo na paket pomoći. "Uzmem brašno, ulje i higijenske potrepštine ako bude, pa sam zadovoljan onim što dobijem, ali moram sam kupiti kapulu ili krumpir jer ne mogu svaki dan jesti paštu. Dobivam minimalnu naknadu od tisuću i sto kuna, sobicu plaćam 800 kuna i ostane mi 350 kuna za sve ostalo", kaže Damir.

Ručku je prisustvovao i nadbiskup Ivan Devčić. "Potreba za socijalnom samoposlugom govori i o stanju u našem društvu u kojem ima sve više ljudi koji nemaju dovoljno za život i mogućnosti da privređuju ili su zbog nekih drugih razloga došli u situaciju da ovise o milosrđu i dobroti drugih", istaknuo je nadbiskup. Tijekom pet godina riječkoj Socijalnoj samoposluzi donirano je oko 400 tona hrane za prosječno 4 tisuće korisnika godišnje, ali hrane nikada dovoljno. Stoga, pomozite - donacije se primaju ponedjeljkom od 16 do 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.