Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pet mitova o punjenju i trajnosti baterije mobitela

15.08.2018.

13:43

Autor: Hina

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Mnogo je tvrdnji o tome što je dobro ili loše za životni vijek baterije mobitela, ali jesu li sve istinite? Ovo je pet najčešćih zabluda kada je u pitanju trajnost baterije - a mnoge potječu iz vremena prije današnjih litij-ionskih baterija.

Zabluda br 1: Baterija mora biti prazna ili gotovo prazna prije punjenja.

Ovo vrijedi jedino ako se koriste nikal-kadmijeve baterije, čiji kapacitet opada ako se mobiteli prerano ili prečesto pune. Litij-ionske baterije, kakve se koriste u modernim pametnim mobitelima, s time nemaju problema. 

Zabluda br. 2: Korištenje punjača koji niste dobili uz uređaj šteti bateriji.

Nema pogrešnog punjača kada su u pitanju moderni pametni telefoni koji se za punjenje koriste USB priključcima. Razlika je isključivo u brzini punjenja jer nemaju svi mobilni uređaji mogućnost brzog punjenja. 

Zabluda br. 3. Novi mobitel potrebno je prvi put maksimalno napuniti. 

Danas više ne, i ovdje je riječ o praksi prije litij-ionskih baterija. Danas svaki korisnik samostalno odlučuje hoće li do kraja napuniti uređaj i pritom ne treba brinuti hoće li odluka utjecati na kapacitet baterije. 

Zabluda br. 4: Često priključivanje i isključivanje mobitela smanjuje životni vijek baterije.

Još jedna zabluda. Točno je da životni vijek baterije sadrži određeni broj ciklusa punjenja, ali se i jedan ciklus može sastojati od nekoliko pojedinačnih punjenja.

Zabluda br. 5: Uvijek napunite mobilni uređaj do maksimuma.

Netočno, jer se optimalna razina napunjenosti kreće se između 30 i 70 posto. Za očuvanje baterije bolje je da ga se puni u nekoliko kraćih vremenskih intervala nego uvijek do maksimalnih 100 posto. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.