Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pet tona hrane mjesečno za tri tisuće ugroženih Riječana

18.08.2013.

16:24

Autor: Larissa Smokvina / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahvaljujući Socijalnoj samoposluzi, više od 800 riječkih obitelji jednom mjesečno dobiva paket živežnih namirnica, a zahvaljujući donacijama građana osiguran je stalni priljev od pet tona hrane mjesečno. Uskoro počinje i prikupljanje udžbenika za osnovne škole te školskog pribora.

Riječka Socijalna samoposluga skrbi o gotovo tri tisuće socijalno ugroženih građana. U prosjeku troje po obitelji, ali ima i obitelji s desetak članova, kao i samaca. Besplatna hrana, higijenske i kućne potrepštine puno znače svima kojima bi inače bile nedostupne. 

Osim građana koji primaju pomoć preko Centra za socijalnu skrb, korisnici Socke su i beskućnici, ljudi koji nisu na popisu Centra a nemaju primanja, ali i građani opterećeni kreditima i ovrhama koji više nemaju novaca za osnovne životne potrebe. No priskoče u pomoć i drugima kojima je to potrebno - ovih su dana volonteri nosili hranu i pomorcima koji su, zatočeni na brodu Padna u Kraljevici, dospjeli do ruba gladi.

O prikupljanju i distribuciji hrane brine više od četrdeset volontera, koje vodi Darko Rončević. Namirnice se subotom prikupljaju ispred velikih trgovačkih centara, čije kupce na ulazu obavijeste o svojoj akciji. Kažu da su zadovoljni odazivom Riječana - mnogi donesu po nekoliko namirnica, a nisu rijetkost ni puna kolica. 

Tona hrane zvuči puno, kaže Rončević, ali gledajući broj potrebitih, to je malo. Hrana doslovce curi. Svaki dan se dijeli 25 paketa ujutro, a ako su dvije smjene, to je 50 paketa, što je pola tone, tumači.

Socijalna samoposluga u Rijeci je otvorena u travnju 2011. godine, a ideja je potekla iz akcije riječkih Framaša Mladi protiv gladi. Osim što su uvijek dobrodošle donacije hrane i osnovnih potrepština, od subote 24. kolovoza primaju i donacije udžbenika za osnovne škole te školskog pribora za riječke obitelji u teškoj financijskoj situaciji.

Poslušajte prilog Larisse Smokvine i pogledajte neke od poznatih Riječana koji su se spremno odazivali pozivima da na Korzu prikupljaju hranu za Socijalnu samoposlugu:

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.