Hrvatski radio

Radio Rijeka

Peta generacija riječkih startupova: od 11 projekata 4 spremna za tržište

20.05.2016.

17:56

Autor: Darko Santini

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako spojiti ilustratore i pisce, poslodavce i njihove buduće zaposlenike koji još studiraju ili kako zaštiti ramena od teške školske torbe - samo su neki od projekata razvijenih u proteklih šest mjeseci u Startup inkubatoru Rijeka.

Mladi poduzetnici okupljeni u riječkom inkubatoru završili su šestomjesečni ciklus - od razvoja ideje do oblikovanja gotovog proizvoda. Neki od njih već izlaze na domaće tržište. Jedanaest projekata javnosti je predstavljeno na Demo-danu pete generacije Startup inkubatora Rijeka u HKD-u na Sušaku.

Do završne faze došao je, među ostalima, projekt namijenjen traženju studentskog smještaja. O oglasniku nazvanom UpecajStan Antun Đuranec govori po čemu je jedinstven: "Mi smo prvi web-oglasnik koji omogućuje studentima da traže specifično studentske stanove i to bez provizije."

Jedna od mentorica u Startup inkubatoru bila je i Vesna Linić. Kaže da mladi poduzetnici razviju ideju, vide koliko je ona tržišno opravdana, povežu se s ljudima iz poslovnog svijeta koji nešto znače i kasnije svojim tempom izlaze na tržište ukoliko je proizvod spreman.

Jedan od takvih proizvoda su praline punjene autohtonim vinima koje već možete kušati u Rijeci. "Unutra se nalazi tamna čokolada kombinirana s teranom i mliječna čokolada kombinirana s prošekom", objašnjava Nevena Buljan iz startupa Vinine.

Neki su proizvodi spremni čak i za svjetsko tržište. Superpunjač za električna vozila koji puni čak četiri puta brže od Teslinog i sedam puta brže od Nissanovog razvio je tim IDEA4"Sposoban je puniti svako električno vozilo na tržištu u skladu s planom i programom Europske komisije 'Horizont 2020' gdje je potrebno 800.000 javno dostupnih punionica u sljedeće četiri godine", kaže Dino Matković.

Četiri od 11 predstavljenih projekata već su spremna za izlazak na tržište, a jedan je već pretočen u gospodarski subjekt, kažu u riječkom Startup inkubatoru. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.