Hrvatski radio

Radio Rijeka

Petar Skansi - legenda naše košarke

25.05.2020.

14:35

Autor: Alen Čemeljić

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Foto: - / -

Velikan hrvatske košarke Krešimir Ćosić preminuo je na današnji dan 1995. godine, a proteklog je vikenda prošlo pedeset godina od Svjetskog prvenstva u Ljubljani kada je košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala po prvi put svjetskim prvakom.

Popularnost košarke od tada je na prostoru Jugoslavije dosegla neviđene razmjere, a u najboljoj petorci tog prvenstva, koje je osim u Ljubljani igrano još u Splitu, Karlovcu i Sarajevu, bio je naš sugovornik u programu Radio Rijeke - Petar Skansi.

Osvojio je kao igrač i kao trener gotovo sve što se u košarci moglo osvojiti, a zadnjih godina živi u Ljubljani i u Lovranu.

S Petrom Skansijem se o košarci može pričati satima, kako naglašava čak osjeća dužnošću da o tome priča kako bi se potaknuo povratak košarke na stare pozicije, a prisjetili smo se i Krešimira Ćosića, njegovog suigrača sa svjetskog prvenstva prije pedeset godina.

Vrijeme kada smo živjeli s košarkom i za košarku neponovljivo je kad je u pitanju nekadašnja atmosfera i kvaliteta, ali, naglašava Petar Skansi, i danas bi hrvatska reprezentacija mogla biti jako kvalitetna kada bi se okupili najbolji hrvatski igrači.

Poslušajte jednog od naših najboljih košarkaša svih vremena, svjetskog prvaka iz Ljubljane, svjetskog prvaka iz Manile kada je bio pomoćnik Aci Nikoliću te izbornika hrvatske reprezentacije 1992. kada je na Olimpijadi u Barceloni osvojeno srebro:

Petar Skansi - legenda naše košarke, pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.