Hrvatski radio

Radio Rijeka

Peter Whitehead: Svaki posjet Rijeci ispunjava me srećom

27.01.2018.

16:04

Autor: Borna Šmer

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Peter Whitehead i njegova kći Sophia, potomci Roberta Whiteheada, stigli su u Rijeku kako bi prisustvovali promociji benda "Whiteheads" u sklopu Noći muzeja u stalnom postavu izložbe "Torpedo - prvi na svijetu". Kavicu su prije obilaska obiteljskih znamenitosti popili u našem studiju.

"Bila je to predivna večer, puna emocija. Oduševljen sam kvalitetom izvedbe i dobrim rock and rollom kojem je muzej posvećen torpedu bio fantastična kulisa", izjavio je Peter Whitehead, koji je i sam glazbenik. Svira bas i pjeva u vlastitom bendu kada mu to brojne obaveze vezane uz njegove firme to dozvole. Obitelj Whitehead ponosi se i činjenicom da su rodbinski vezani i s obitelji Von Trapp, bez čijih memoara filma "Moje pjesme, moji snovi" ne bi bilo.

S Peterom je u Rijeku stigla i kći Sophia. Ovo joj je prvi posjet Rijeci i za naš grad ima samo riječi hvale. "Iako sam ovdje prvi put, osjećam se kao u obitelji, kao kod kuće", s osmijehom na licu kaže naša sugovornica, koja je velika zaljubljenica u fotografiju i more, koje je konstanta u obiteljskoj povijesti.

Peteru ovo nije prvi posjet Rijeci i zadovoljan je što primjećuje određene razlike, ali smatra da industrijska baština nije dovoljno valorizirana, kao ni torpedo, a zanemareni su i njegovi sastavni dijelovi poput žiroskopa. Zaboravljena je i činjenica da je u Rijeci prvi put u povijesti snimljen let puščanog zrna te bi se s vremena na vrijeme trebalo prisjetiti takvih stvari.

"Svakim dolaskom u Rijeku nanovo učimo o našem nasljeđu, o našem porijeklu. Svi žele znati odakle dolaze, nije bitno tko si ili što si, a kada upoznaš svoju povijest, ispunjen si nekom srećom. Ja to svakim posjetom Rijeci iznova osjetim", govori Whitehead.

Uskoro bi se trebala osnovati i zaklada "Whitehead" koja bi pomagala talentiranim umjetnicima i znanstvenicima slabijeg imovinskog stanja, a koju bi Peter i obitelj zajedno s bendom "Whiteheads", svesrdno podržao. Sophie i Peter su, nakon kavice u studiju Radio Rijeke s Bornom Šmerom, obišli pradjedovu vilu, bivšu tvornicu i mauzolej Roberta Whiteheada.

Poslušajte razgovor s Peterom i Sophie Whitehead te Anjom Pipan i Kristinom Mudričić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.