Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:04 / 01.03.2016.

Autor: Marijana Smokvina, Iva Črnjar

Peti jubilarni FEN donosi 25 kazališnih programa za sve uzraste

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jubilarno, peto izdanje Festivala neovisnih kazališta Republike Hrvatske, FEN 2016., bit će održano od 29. ožujka do 3. travnja. U pet festivalskih dana čak 25 kazališnih programa – predstava za djecu, predstava za odrasle, radionica i drugih događanja.

Ova manifestacija je veliki dobitak za nezavisnu scenu, ali i za Opatiju i lokalnu zajednicu, istaknula je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš i dodala da nikad kao selektorica nije zadavala neku određenu temu za predstave koje su se prijavljivale na FEN, ali se ove godine tema sama nametnula iz prijavljenih radova. "Nekako se nametnulo da većina tih predstava govori o gubitku. Gubitak može uzrokovati razne reakcije, možemo izgubiti prijatelja, ljubav, ideju, mišljenje, stav, kosu, kičmu, bilo što, ali nakon svega toga ostaje ista reakcija, a to je jedna velika žalost. Sve predstave ovogodišnjeg FEN-a imaju tu reakciju na gubitak, a mi smo ove godine iz tih gubitaka dobili jedan veliki dobitak - puno kvalitetnih predstava na ovogodišnjem FEN-u", rekla je Miloš.

Ovogodišnje izdanje Festivala neovisnih kazališta otvorit će upravo Mala scena, a kao glumica nastupit će i Vitomira Lončar, u godini u kojoj obilježava 40. obljetnicu od početka karijere – predstava je "Leticija i ljublist" Petera Schaffera. "Ovo će biti peti FEN na kojem sudjelujem s Malom scenom, a ujedno i prvi FEN na kojem neću moći ostati tijekom čitavog trajanja festivala. Jer FEN je svakako najbolje produciran festival u Hrvatskoj, a njegova je najveća vrlina da omogućuje umjetnicima da ostanu tijekom čitave manifestacije, da se za to vrijeme međusobno druže, gledaju jedni drugima predstave, razmijenjuju mišljenja, dogovaraju nove suradnje... Ali to je ujedno i velika promocija Opatije, koja je kroz ovaj spoj kulture i turizma dobila novu razinu vidljivosti", zaključila je Lončar.

Danas kreće i akcija prikupljanja starih sušila za kosu, odnosno fenova. Ispravnih, neispravnih, svih boja i oblika, kojima će urediti izloge, javne prostore i sve ostalo vezano uz FEN. Najbolji donirani fen svom će vlasniku donijeti i komplet festivalskih ulaznica, a odazvati se akciji možete do 25. ožujka, poručili su iz Festivala Opatija. Program FEN-a možete pogledati ovdje, a najavni video u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.