Hrvatski radio

Radio Rijeka

Peticija protiv vinkovačkog ginekologa; Riječanke zadovoljne rodilištem

24.02.2016.

15:07

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok se čeka nalaz inspekcije Ministarstva zdravlja zbog slučaja Matee Janković, koja je za nemar pri porodu optužila ginekologa u vinkovačkoj bolnici zbog čega je izgubila dijete, pokrenuta je online peticija - majke traže trajnu suspenziju vinkovačkog ginekologa.

Peticijom je do danas prikupljeno više od 18 tisuća i 400 potpisa. Osim suspenzije problematičnog vinkovačkog ginekologa, majke traže i nadzor svih rodilišta u Hrvatskoj, a na Facebook stranici "Iskustva mama u hrvatskim rodilištima" opisuju svoja negativna, ali i dobra iskustva s primaljama, liječnicima i medicinskim sestrama tijekom i nakon poroda. Peticiju za oduzimanje liječničke licence vinkovačkom ginekologu pokrenula je Ruža Markelić i potvrdila da ima rodilišta koja žene i hvale. Među njima su vukovarsko, ali i riječko rodilište.

Riječko rodilište je još prije 20 godina od UNICEFA dobilo titulu "Prijatelj djece", novorođenčad je nakon poroda stalno u sobi s mamama koje svoje bebe doje od prvoga dana. Osim toga, riječko rodilište nudi i alternativne porode - u vodi ili na stolčiću, a čak 65 posto mama rađa u prisustvu partnera, prijatelja ili člana obitelji. Što kažu mame koje su tek rodile na Klinici za porodništvo i ginekologiju KBC-a Rijeka, Ivana Đilas, Marina Bujan Maruna i Antonia Vuletić, poslušajte u prilogu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.