Hrvatski radio

Radio Rijeka

Petina alkoholičara su žene i sve ih je više!

01.04.2019.

14:37

Autor: Olivera Vinković

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Poznato je da je 1. travnja dan za šale i smicalice, ali je manje poznato da se 1. travnja u svijetu obilježava i kao Dan borbe protiv alkoholizma. Ove godine tema je alkoholizam u žena, a cilje je upozoriti i senzibilizirati javnost na visoko stigmatizirani društveni i medicinski problem.

Žene danas sve više piju alkohol. Alkoholizam je obiteljska bolest, koja dovodi do narušavanja obiteljskih odnosa te utječe na profesionalno funkcioniranje.

Trendovi porasta pijenja u žena, osobito kod mlađih žena i djevojaka, višestruko su veći od porasta pijenja muške populacije. Kao i uvijek, najveće žrtve narušenih obiteljskih odnosa su djeca.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj danas imamo oko 240 tisuća ovisnika o alkoholu. Od toga, petina su žene, a to znači oko 50 tisuća ovisnica o alkoholu, tumači Tomislav Lesica s Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka i dodaje da je žensko pijenje visoko stigmatiziran društveni i medicinski problem. 

Zbog toga se žene teže i kasnije odlučuju na liječenje, a radi niza specifičnosti ženski alkoholizam je teži, destruktivniji i s lošijim prognozama za izlječenje, ističe Lesica. 

Klinika za psihijatriju KBC-a Rijeka, u suradnji s Medicinskim fakultetom u Rijeci, obilježila je dan edukatuvnim programom na Korzu, pa je to bio povod za razgovor s doktorom Lesicom i s dvoje liječenim alkoholičarima Andreom Bartolić i Milanom Korkutom, poslušajte:

Treba izaći iz kruga obitelji, treba progovoriti; pripremila Olivera Vinković

Milan Korkut i Andrea Bartolić pred novinarima, jer govoriti se mora (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Milan Korkut i Andrea Bartolić pred novinarima, jer govoriti se mora (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.