Hrvatski radio

Radio Rijeka

Petosatna rasprava o Marišćini - Dedić kuvertirao ostavku

22.11.2018.

18:46

Autor: Josip Krmpotić, Hina

S prosvjeda mještana Viškova pred početak sjednice (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

S prosvjeda mještana Viškova pred početak sjednice (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Županijski Centar za gospodarenje otpadom Marišćina je politički projekt i vrijeme je da politika počne donositi razumne odluke. Treba što hitnije krenuti u odvajanje otpada te postaviti kriznu upravu Eko plusa, rečeno je na maratonskoj raspravi Županijske skupštine Primorsko-goranske županije.

Predsjednik Uprave Eko plusa Josip Dedić jedini je na višesatnoj raspravi županijske skupštine Primorsko-goranske povukao konkretan potez - županu Zlatku Komadini uručio je kuvertiranu ostavku koju će podnijeti ukoliko do Nove godine na Marišćini i dalje bude dominirao smrad!!!

Sve ostalo na skupštini bilo je u stilu poslovice "sit gladnom ne vjeruje" jer, bez obzira što su žitelji Viškova rekli da Marišćina smrdi poput Mrtvog kanala u Rijeci u najgorem razdoblju, nakon svega jasno je da i dalje nema spoznaje kada ćemo početi odvajati otpad kao i sav europski svijet. 

Županijski Centar za gospodarenje otpadom Marišćina je politički projekt i vrijeme je da politika počne donositi razumne odluke, među kojima sigurno nije zatvaranje Centra jer je u njega dosad iz fondova EU uloženo 35 milijuna eura. Kada bismo to učinili, EU bi od nas tražila barem dvostruko toliko odštete pa treba što hitnije krenuti u slekeciju otpada, izgraditi sortirnice i kompostane, ali isto tako čim prije smijeniti postojeću te postaviti kriznu upravu Eko plusa, rečeno je na maratonskoj raspravi Županijske skupštine PGŽ.

Za suzbijanje smrada, uređivanje otpadnih voda, bio-reaktorskog odlagališta i ukupne sanacije Marišćine tvrtka Eko plus, u posljednjih nekoliko mjeseci, uložila je više od milijun kuna i oni vjeruju da je to put prema konačnom rješenju uklanjanja smrada na Marišćini. Jedini je problem što u to, zbog ugoženosti vlastitoga zdravlja, ne vjeruju razočarani žitelji Općine Viškovo.

Kako je rečeno, Nadzorni odobor Ekoplusa već je zadužen da hitno putem neovisne tvrtke napravi analize u objektima i okolišu centra i provede 24-satni monitornig rada centra, kako bi se utvrdio uzrok učestale pojave neugodnih mirisa. Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatraženo je da inspekcije obave nadzor rada centra i poduzme propisane mjere te da osigura preduvjete za sustavan plasman goriva iz otpada. 

Smrad je definitivno očit i zdravlje žitelja Općine Viškovo je ugroženo i ta intenzivna ugroženost traje već punih šest godina.

Gotovo pet sati rasprave o smradu na Marišćini najbolje je sažeo vijećnik Željko Lambaša rekavši da: "Ovako možemo raspravljati do blagdana sv.Bartola, a on je u kolovozu sljedeće godine".

Nakon svega, poprilično razočaran bio je predstavnik Kriznog eko stožera Marišćina Josip Katalinić, poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.