Hrvatski radio

Radio Rijeka

Petra Tomac na putu za Kairo

16.05.2023.

14:41

Autor: Nenad Lučić

Petra Tomac

Petra Tomac

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

U sportskoj je povijesti Gorski kotar prepoznat kao kraj, gdje su ponajprije stasali uspješni skijaši. Zbog toga je priča o šesnaestogodišnjoj Petri Tomac iz Delnica svojevrsna posebnost, jer ona će krajem lipnja nastupiti na Svjetskom juniorskom prvenstvu u plivanju perajama i brzinskom ronjenju, čiji je domaćin glavni grad Egipta, Kairo. 

Sportska priča Petre Tomac započinje kada je, kao petogodišnja djevojčica, s prijateljicama iz vrtića došla na bazen u Delnicama sa željom da trenira plivanje na, kako kaže, „malo drugačiji način“. 


Prijateljice su od toga s vremenom odustale, okrenuvši se, za goransku djecu nekim karakterističnijim sportovima, poput skijaškog trčanja, a na Petrin je ostanak presudnu ulogu imao očevo nastojanje da ustraje u onom što je započela. 


A osjećaj u natjecateljskom plivanju s perajama je, ističe šestaestogodišnja Delničanka, usporediv s utrkom formule 1 u bazenu. 


U tom i takvom natjecanju konkurencije ne manjka, i ona je odlična motivacija da se teži što boljim rezultatima, pri čemu Petra među juniorkama posebno ističe Lanu Kruljac, dok kod seniorki natjecateljski uzor pronalazi u Dori Bassi iz Rijeke, koja već ima i značajnih rezultata na međunarodnoj razini.


Delnička plivačica svojim najvećim dosegom izvan granica Hrvatske smatra osvajanje petog mjesta u finalnoj štafetnoj utrci Europskog juniorskog prvenstva, čiji je domaćin bila Poljska. 


U Kairu je, pak, čekaju pojedinačni nastupi, a izbori li, eventualno, neko finale bio bi to, kaže, dosad najveći uspjeh hrvatskog plivanja s perajama, među juniorima. 


No već je i izborena norma za veliko svjetsko natjecanje ogromno priznanje za višegodišnji trud mlade plivačice i njezinih roditelja. Naime, riječ je o financijski zahtjevnom sportu, gdje, osim troškova natjecanja, i oprema ima nemalu cijenu. 


Cijene peraja kreću se između 500 i 600, a plivačkog odijela i do 400 eura. 


Petra Tomac nije samo uspješna plivačica, već je kao učenica Srednje škole Delnice sudjelovala i na županijskim natjecanjima iz matematike (7. mjeto) te biologije, gdje je bila trećeplasirana. 


O tome da, uz svoje sportske obaveze, nimalo ne zanemaruje obrazovanje govori i podatak da je šesnaestogodišnja Delničanka, dvije godine u nizu nagrađena kao najbolja čitateljica delničke Gradske knjižnice među srednjoškolcima. 


Knjiga, kaže, nudi najbolji odmak i način opuštanja od svakodnevnih školskih i sportskih izazova.


Jednu od uspješnih goranskih priča u vodenim sportovima zabilježio je Nenad Lučić:

Plivačica Petra Tomac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.