Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGS: 27 godina borbe za riječke gradske simbole

11.04.2017.

14:29

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prekosutra će na riječki toranj biti vraćen povijesni grb Rijeke s dvoglavim orlom. Na to su u Primorsko-goranskom savezu, nekadašnjem RiDS-u, posebno ponosni. Kako je naglasio počasni predsjedsjednik PGS-a Nikola Ivaniš, 27-godišnja borba ipak je urodila plodom.

U PGS-u se nadaju da će na tornju za godinu dana biti i povijesna riječka zastava.

Povijest riječkog dvoglavog orla počinje u 17. stoljeću kada na zahtjev Riječana car Leopold I. izdaje povelju, 6. lipnja 1659., kojom gradu Rijeci odobrava grb. Dvoglavi orao je za vrijeme fašizma ostao bez jedne glave, a nakon 2. svjetskog rata, točnije 1949., je skinut s riječkog tornja.

Ideja o povratku datira u 1990. godinu kada RiDS, današnji PGS, pokreće inicijativu vraćanja autentičnog riječkog grba i zastave predlažući gradskom vijeću da se takva odluka donese.

U četvrtak, 13. travnja dvoglavi orao naći će svoje mjesto na riječkom tornju, kamo i pripada, rečeno je danas u PGS-u u Rijeci. 

Nikola Ivaniš, počasni predsjednik PGS-a, istaknuo je da je riječki dvoglavi orao poseban: "On je originalan i ne liči niti na jednog europskog orla. U principu se radi o orlovima koji gledaju s glavama na dvije strane, orlovima koji su drugačijih boja."

Riječki orao nije agresivan, kroz povijest su ga često nazivali i kokošom, podsjetio je Ivaniš, ali je poseban po miroljubivu izgledu i dvijema glavama okrenutim u lijevo. Radovan Perić naglasio je da su ponosni što su ustrajali u borbi za povijesne simbole grada. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.