Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGS: Bez jakih regija nema novca iz EU fondova

03.08.2015.

14:33

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Decentralizacija i regionalizacija, protiv kojih su HDZ i SDP, važno je predizborno pitanje, naglasili su danas u Rijeci članovi Primorsko-goranskoga saveza.

Decentralizacija i regionalizacija vrlo su bitne promjene u funkcioniranju jedne države, ali i uvjeta za povlačenje novca iz europskih fondova, naglasio je danas politički tajnik PGS-a Franjo Butorac.

"Bez jakih regija - a županije, nažalost, nisu jake - mi nemamo šanse u EU fondovima“, upozorava Butorac i dodaje da postojeće županije, osim možda dvije ili tri, za sada nisu sposobne ni aplicirati niti osvojiti ta sredstva.

Jedino je Račanova vlada učinila prvi korak ka regionalizaciji, naglasio je član Gradskoga vijeća Nikola Ivaniš. Zanimljivo da je pred izbore došlo do konvergencije stavova HDZ-a i SDP-ova bloka, primjećuje Ivaniš, i odjednom se, kaže, tvrdi kako je županijski ustroj dobar.

"To je ustroj u kojemu 16 županija živi na račun države, ne privređuje i stvara proračunski minus, a samo četiri županije stvaraju plus i pozitivne su, završio je Ivaniš. Javlja Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.