Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGS i Akcija mladih: U 10 godina 11 posto Riječana manje

12.03.2013.

16:28

Autor: Andrea Blažević / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U posljednjih 10 godina Rijeka je je izgubila 10,7 posto stanovništva. Osijek je izgubio 5,7 posto, Split 5,6 posto, a jedino je Zagreb dobio 1,4 posto stanovništva više, tvrde u PGS-u i Akciji mladih, a razloge vide u zanemarivanju demografskih problema.

Podatke su na današnjoj konferenciji za novinare iznijeli čelnici Primorsko-goranskog saveza i Akcije mladih. Za odljev stanovništva prvenstveno krive promašenu natalitetnu politiku, niske subvencije za novorođenčad i lošu kvalitetu vrtića. Grad Rijeka nedovoljno brine o najmlađima, rekao je PGS-ov kandidat za gradonačelnika Nikola Ivaniš.

Dodao je kako Rijeka ima samo 8 privatnih vrtića, dok ih je dvostruko manjoj Puli čak 15. To je posljedica toga što Grad Rijeka ima najniže subvencije za privatne vrtiće, smatraju u PGS-u i Akciji mladih. Dvjesto djece na godinu ostane bez mjesta u vrtiću, dok je cijena vrtića u Rijeci među skupljima u Hrvatskoj. Primjerice, vrtić u Zagrebu za socijalno ugrožene obitelji iznosi 150, dok je u Rijeci 550 kuna.

I u pomoći za opremu novorođenog djeteta Rijeka je na začelju među najvećim gradovima - riječka beba primi jednokratnu pomoć u iznosu od tisuću kuna, splitska 1200, zagrebačka 1800, a osječka 2 tisuće kuna. Grad Zagreb za treće i svako sljedeće dijete daje naknadu od 54 tisuće kuna, naglasili su PGS-ovci i Akcija mladih.

Tvrde da već godinama u Rijeci dvjestotinjak djece ostane neupisano u dječje vrtiće zbog nedovoljnih kapaciteta, a javna je tajna da za upis djeteta u vrtić treba imati „vezu“. 

Reagirali su i na nedavnu izjavu pročelnice Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sandre Sušanj  da Dječji vrtić Rijeka danas pohađa 12 posto djece više nego što dozvoljavaju normativi i da sutra 600 djece može ostati neupisano. Takva izjava pokazuje nebrigu gradskih vlasti za predškolski odgoj jer normativi nisu doneseni jučer nego 2008., a njihova je primjena odgođena za 2013. godinu. Dakle, gradske su vlasti imale pet godina da se pripreme, zaključuju u PGS-u i Akciji mladih.

Predsjednik stranke Akcija mladih, koja koalira s PGS-om, Boris Kurelić naveo je da je u Rijeci vrlo teško odgajati djecu, naći posao i stan te da zbog toga sve više ljudi odlazi. Kandidat PGS-a za primorsko-goranskog župana Amir Muzur ocijenio je da se demografski problemi u Rijeci i županiji zanemaruju te da vladajući nastoje relativizirati podatke da se broj stanovnika neprestano smanjuje. Grad ili županija ne mogu biti ozbiljni ako se ne bave i demografskim pitanjima, ustvrdio je Muzur.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.