Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGS: Izborni zakon diskriminira naše otoke i Gorski kotar

23.09.2016.

12:32

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U svih 20 jedinica ostvarili smo dobre, a u nekima poput Baške, Krka ili Mošćeničke Drage i odlične rezultate. Da izborni zakon nije nakaradan, sigurno bismo imali saborskog zastupnika za otoke i Gorski kotar, rečeno je na konferenciji PGS-a u Rijeci u još jednoj priči o tek završenim izborima.

Katastrofom u PGS-u drže podatak o novom sazivu Sabora, u kojem će biti samo 19 žena od 140 zastupnika, iz čega se vidi da stranke radije plaćaju kazne, nego poštuju zakone. "Ponosni smo na svoju više od dva desetljeća staru borbu za regionalizam i decentralizaciju, što su birači i nagradili, a nismo zadovoljni spoznajom da im, nažalost, nismo dovoljno dobro objasnili da godišnje u Zagreb iz naše županije odlazi više od 700 milijuna naših zarađenih kuna i da odnos države i županija nije dobar", rekao je počasni predsjednik PGS-a dr. Nikola Ivaniš.

"Mi smo izbornim zakonom diskriminirani, a Gorski kotar je od države Hrvatske zaboravljen. Čitav niz koridora oduzeo im je prostor, otete su im šume, a nisu dobili ništa i zato PGS smatra i stavit će odmah u proceduru Zakon o Gorskom kotaru. Tražimo poseban ekonomski status za to područje", dodao je Ivaniš te rekao da se nadaju da će netko uvidjeti da se izborni zakon mora revidirati te da svaka županija, kao administrativna i regionalna jedinica, mora biti jedna izborna jedinica. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.