Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGS piše predsjednici: gdje je reakcija na proustašku provokaciju?

12.07.2016.

14:17

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

PGS je uputio otvoreno pismo hrvatskoj predsjednici u kojem upozoravaju na okupaciju spomenika partizanskom ustanku u Srbu: "Vaši pozivi o jačanju zajedništva ostaju vapaj očajnika u pustinji ako ne reagirate u slučaju ove eklatantno proustaške provokacije jedne marginalne stranke".

Autohtona hrvatska stranka prava izvijestila je da joj je Ravnateljstvo MUP-a iz Zagreba dalo nalog da danas makne šator u Srbu. Ističu da su u prijavi javnog okupljanja naveli i postavljanje šatora i tako poštovali Zakon o javnom okupljanju. A-HSP poručuje da neće maknuti šator i upozorava Ravnateljstvo MUP-a da to ne pokušava učiniti silom, jer to, kažu, "može upaliti šibicu i stvoriti probleme koji nikome ne trebaju".

Primorsko-goranski savez uputio je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem upozoravaju na okupaciju spomenika partizanskom ustanku u Srbu.

U pismu navode da "...već nekoliko dana u Srbu traje okupljanje članova Autonomne hrvatske stranke prava koji od 7. srpnja do 1. kolovoza na tom mjestu održavaju predavanja o Domovinskom ratu i četničkim zločinima. Nadležna policijska uprava i zadarski župan Stipe Zrilić u tome ne vide ništa sporno. Na službenim stranicama A-HSP naveden je i raspored predavanja pred, kako ga oni zovu, "četničkim spomenikom u Srbu"."

"Vaši pozivi o jačanju zajedništva ostaju vapaj očajnika u pustinji ako ne reagirate u slučaju ove eklatantno proustaške provokacije jedne marginalne stranke", poručuje u otvorenom pismu predsjednici Grabar Kitarović predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

Pismo PGS-a i priopćenje A-HSP-a u cijelosti pročitajte u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.