Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGS: Protivimo se Fondu solidarnosti jer dodatno centralizira Hrvatsku

08.11.2017.

15:01

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ne podržavamo izmjene Zakona o financiranju lokalnih uprava jer novi predloženi Zakon o lokalnoj samoupravi dodatnim porezom na dohodak teži smanjenju razlika između gradova i općina, što će biti ostvareno Fondom solidarnosti, istaknuto je na konferenciji za novinare PGS-a u Rijeci.

Od 21 županije u Hrvatskoj, samo četiri imaju suficit, a među njima su Istarska i Primorsko-goranska, u kojoj se na godišnjoj razini, viškom od  800 milijuna kuna, može izgraditi 30 vrtića ili škola. Stoga se protivimo predloženom fondu fiskalnog izravnavanja, rekao je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

"Ponovno se dodatno centralizira Hrvatska na način da se na razini svih gradova i općina osniva Fond solidarnosti, ili takozvanog proračunskog izravnavanja, kojim se dodatno uzima 17 posto poreza na dohodak na razini cijele Hrvatske", upozorava Vasilić. "Tim se porezom solidarno umanjuju razlike između najrazvijenijih i najnerazvijenijih dijelova Hrvatske. Mi smatramo da se to izravnanje treba raditi iz izvornih prihoda državnog proračuna, a ne iz poreza na dohodak, kojim treba dodatno decentralizirati zemlju", zaključio je Dario Vasilić. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.