Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGS: Rijeka je sve manja!

05.07.2013.

15:01

Autor: Olga Mandić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Integralni oblik brodogradnje na Kvarneru je nestao, a riječka politička elita oprala je ruke od 3. maja, konstatirao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik riječkoga ogranka PGS-a Nikola Ivaniš.

Potpisima što su stavljeni zadnji radni dan prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju riječki industrijski gigant 3. maj uklopljen je u sustav Uljanika, a sudbina radnika i proizvodnje sada je u rukama istarske i pulske politike.

Tužna je to priča s nesagledivim posljedicama za Rijeku i regiju
, ustvrdio je Nikola Ivaniš. Iako se govorilo da će 3. maj i Uljanik funkcionirati kao holding, iz objavljenog organizacijskog ustroja vidljivo je da će u Rijeci ostati samo pogon. Izjavom na gradskome vijeću da o upravama ovisi što će biti dalje, gradonačelnik Obersnel oprao je ruke od 3. maja, istaknuo je Ivaniš i dodao da će …pod ovim kondicijama pod kojima je priča ovako završena sredstva za restrukturiranje 3. maja jako dobro doći da se financijski spasi neuspješno poslovanje Uljanika. 

Evidentno je da riječka politička elita mijenja retoriku ovisno o izborima, rekao je Ivaniš i dodao kako su sami sebe lišili ikakvoga političkoga utjecaja na daljnji tijek događaja. Na gubitak šesto radnih mjesta i pad potrošnje u gradu upozorila je Tea Mičić Badurina i dodala: riječko sveučilište treba funkcionirati kao spona s gospodarstvom, ali kojim kad vidimo da nestaje i da se mladi visokoobrazovani ljudi ovdje neće imati gdje zaposliti.

Politički utjecaj Rijeke se smanjio misli i Nada Starčević. Dokle dopire Rijeka?, poslušajte u reportažnom prikazu Olge Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.