Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGS traži: jedna županija - jedna izborna jedinica

23.07.2020.

14:07

Autor: Olivera Vinković

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Zbog apsurdne raspodjele izbornih jedinica, teritorijalni ustroj i izborni zakon moraju se mijenjati. Svaka županija je jedna izborna jedinica, naglasili su danas u Rijeci članovi Primorsko goranski savez.

Nigdje u Hrvatskoj nije došlo do takve podjele biračkog tijela kao u Rijeci, podsjećaju PGS-ovci na to da su građani nekadašnje Općine Rijeka podijeljeni u dvije izborne jedinice iako imaju zajedničke interese.

Oni ih ne mogu ostvariti zbog te podjele i na taj način ih se ne može kvalitetno zastupati u saboru, tvrde u PGS-u.

Sabor je trebao novi izborni zakon donijeti još 2011. godine prema naputku ustavnog suda, ali niti jedna vlada do sada nije se s time htjela uhvatiti u koštac. Stoga su iz PGS-a najavili inicijativu za izmjenu te nepravedne podjele zemlje na način da svaka županija bude jedna izborna jedinica s brojem mandata proporcionalnim broju birača u pojedinoj županiji.

Po tome bi Primorsko-goranska županija imala deset zastupnika, a Istra bi ih imala sedam. Poslušajte što su rekli Damir Pilepić i Tea Mičić Badurina:

PGS: jedna županija - jedna izborna jedinica; pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.