Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:21 / 30.09.2020.

Autor: Iva Črnjar Ivančan, Hina, Nenad Lučić

PGŽ: 11 novozaraženih; preminule tri osobe iz doma u Delnicama

Loše vijesti iz doma u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Loše vijesti iz doma u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji je u srijedu 11 novozaraženih osoba. Sve su osobe kontakti prethodno zaraženih osoba. Iz doma u Delnicama su, nažalost, umrle tri zaražene osobe. Dvije su preminule u bolnici, a jedna, koja nije imala simptome i bolovala je od leukemije, preminula je u domu.

Tri su osobe iz doma u Delnicama tijekom noći prebačene u KBC Rijeka. U domu je sada 49 zaraženih osoba, od toga je njih 13 u bolnici.

Još je pet osoba u PGŽ ozdravilo, pa je 138 aktivnih slučajeva, a 443 osobe su u samoizolaciji.

U Hrvatskoj je tijekom 24 sata zabilježeno 213 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Umrlo je pet osoba, a 1256 je aktivnih slučajeva, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima je 288 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 23 pacijenta. U posljednja 24 sata testirano je 6592 uzoraka, a oporavilo se 110 osoba. U samoizolaciji je trenutno 8155 osoba.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, evidentirano je 16.593 osoba s koronavirusom, od kojih je 280 preminulo. Oporavilo se ukupno 15.057 osoba. Do danas su ukupno testirane 307.084 osobe.

Nakon što je krajem prošlog tjedna u domu za starije osobe u Delnicama kod 66 od ukupno stotinjak korisnika potvrđena zaraza virusom COVID 19, u toj ustanovi i dalje poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se krizna situacija prevladala. 

Osoblje doma trenutačno brine o 49 COVID pozitivnih osoba te 25 njih čiji je test bio negativan. Za korisnike je organizirana odgovarajuća liječnička skrb, no nažalost neki su od oboljelih preminuli, potvrdila je vlasnica doma u Delnicama Vinka Legac, poslušajte:

Legac o preminulima, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.