Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: 130 milijuna kuna za škole, dodatna sredstva za rad liječnika specijalista u Gorskom kotaru

07.02.2022.

15:14

Autor: Neva Funčić

OŠ Ivana Rabljanina na Rabu, jedna od investicija PGŽ

OŠ Ivana Rabljanina na Rabu, jedna od investicija PGŽ

Foto: - / PGŽ

PGŽ će ove godine uložiti 130 milijuna kuna u školske objekte, rekla je pročelnica za školastvo Edita Stilin. Od toga je za decentralizirane funkcije školstva PGŽ-u iz državnog proračuna raspoređeno 46,8 milijuna kuna za materijalne rashode ustanova, zatim 3,7 milijuna kuna za investicijsko održavanje te 11,6 milijuna za kapitalna ulaganja. Iz izvornog županijskog proračuna financirat će se dodatnih 10 milijuna kapitalnih ulaganja i 10 milijuna kuna investicijskih održavanja, dok su škole iz europskih projekata osigurale 60 milijuna kuna, najviše za Regionalni centar kompetentnosti Opatija.

U planu su investicijski radovi na 22 zgrade osnovnih škola, 19 srednjih i na pet učeničkih domova. Od kapitalnih ulaganja, u tijeku su dogradnja škole Ivana Rabljanina u Rabu i izgradnja sportska dvorana Medicinske škole, projektira se nova područja škola na Kastvu i u pripremi je škola u Marinićima. Upravo ta dva projekta planiramo kandidirati na Nacionalni plan otpornosti i oporavka, rekla je pročelnica Stilin i dodala kako je za opremanje osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova osigurano 1,1 milijun kuna, a u planu je i projektiranje i izgradnja sportske dvorane Željezničko tehničke škole u Moravicama.


Županija s 339 tisuća kuna financira 27 natjecanja i smotri za učenike na županijskoj razini i pet na međužupanijskoj razini. Dodatna dobra vijest je da je na upisima u 1. razrede osnovnih škola primljeno je 2507 prijava, odnosno 34 prvašića više nego prošle godine, izvijestila je Stilin.


PGŽ će izdvojiti 842 tisuće kuna za programe zdravstvenog nadstandarda. Novac je namijenjen dolascima liječnika specijalista u Gorski kotar i na otoke te subvenciju stanarina za zdravstveni kadar psihijatrijske bolnice na Rabu, izvijestila je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Dodatnih 545 tisuća kuna izdvaja se za registar palijativnih bolesnika Doma zdravlja i sustav telefonskog naručivanja terapija te dodatni, četvrti mobilni tim palijativne skrbi.


Za saveze udruga branitelja i stradalnika te umirovljenika raspoređeno je 450 tisuća kuna, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj konferenciji za novinare. Od tog je iznosa radu Matice umirovljenika namijenjeno 223 tisuće, Savezu antifašističkih boraca i antifašista PGŽ 122 tisuće kuna te 105 tisuća kuna udrugama branitelja iz Domovinskog rata.


Godišnji troškovi održavanja tri ekološke brodice kojima upravlja riječka Dezinsekcija iznose dva milijuna kuna, od čega 1,3 milijuna kuna izdvaja PGŽ, a ostatak financira Ministarstvo mora. U slučaju bilo kakvog onečišćenja, brodovi moraju biti na mjestu intervencije u roku od jednog sata.


Izmjena projekta dogradnje luke Mrtvaška na otoku Lošinju bit će završena ovoga tjedna. Projekt je prilagođen zahtjevima mještana otoka Ilovika da se dio gata prilagodi pristajanju manjih brodova te da im se dozvoli pristajanje tijekom dugotrajnih radova, izvijestila je Marina Medarić te najavila sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora Ilovik krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.


Poslušajte izlaganja na redovitom tjednom susretu s novinarima u PGŽ:

Konferencija za novinare u PGŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.